1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työnvälitys

TE-toimisto pani työnhakijat haastattelemaan yrityksiä verkossa – nyt joka kymmenes osallistuja saa töitä

Pohjois-Savon TE-toimisto järjestää rekrytapahtumia, joissa työnhakijat tenttaavat yrityksen edustajia suorassa verkkolähetyksessä.

työnvälitys
Srijana KC
Toni Pitkänen / Yle

Kun Nepalista kotoisin oleva Srijana KC haki työtä Suomesta, työhaastattelu oli kaikkea muuta kuin perinteinen. Haku alkoi tenttauksella verkkosivuilla, jossa hän oli haastattelija ja mahdollinen tuleva työnantaja antoi vastauksia.

Kyse on kuopiolaisesta työllistämisideasta, jossa ihmiset osallistuvat suorana verkossa lähettävään käänteiseen työpaikkahaastatteluun. MessiLive (siirryt toiseen palveluun) on Pohjois-Savon TE-toimiston palvelu, jossa työnhakijat pääsevät jututtamaan myös yrityksen työntekijöitä.

KC kysyi metsäkonevalmistaja Ponssen työntekijöiltä työympäristöstä ja kelpoisuusvaatimuksista.

– He olivat avoimia ja vastaukset rauhoittivat minua, KC kertoo Skypen välityksellä.

Verkon välityksellä tapahtumiin on osallistunut ihmisiä eri puolilta maailmaa, kaukaisimmat osallistujat ovat olleet Australiasta. Tavallisesti haastattelua katsoo suorana noin sata ihmistä.

Paikallisen TE-toimiston idea on Suomessa poikkeuksellista ja yksinkertaista työnvälitystä, jonka alustavat tulokset ovat imartelevia.

Jatkoa Kuopion "ihmeelle"

TE-toimiston saama palaute on lähes poikkeuksetta positiivista. Kaikki MessiLiveen osallistuneet työnantajat ja 96 prosenttia työnhakijoista suosittelisi TE-toimiston tuoretta työnhakukonseptia.

Idea on jatkoa niin kutsutulle Kuopion ihmeelle. 2014 syksyllä Pohjois-Savon TE-toimiston asiakkailla täytettiin 69 prosenttia alueen kaikista täyttyneistä työpaikoista. Luku oli poikkeuksellisen suuri, sillä koko maan keskiarvo vastaavana aikana oli noin 20 prosenttia.

Vastaavanlaisia tapahtumia ei ole tehty muualla Suomessa, joten onnistumista mitataan asiakaspalautteilla.

– Yritysten kokemus on ollut, että ovat saaneet hakemansa ja joku jopa yhdellä kertaa pienellä työllä koko vuoden rekrytarpeen, Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Soile Lahti kertoo kokemuksista.

Soile Lahti
Soile LahtiToni Pitkänen / Yle

Keino on yksinkertainen: työntekijöitä tarvitsevat yritykset ottavat yhteyttä TE-toimiston Messiin. TE-toimisto lähettää potentiaalisille työnhakijoille sähköpostia, jossa kerrotaan mahdollisuudesta osallistua livelähetykseen.

Messin työntekijät valmistelevat suoran lähetyksen, joka näkyy YouTubessa ja Messin kotisivuilla. Yrityksen rekrytoija ja muutama työntekijä tulevat suoraan lähetykseen, jossa kiinnostuneet työnhakijat saavat esittää kysymyksiä yrityksen edustajille verkon välityksellä. Lähetystä voi tulla myös seuraamaan paikan päälle.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana Messissä oli noin 60 rekrytapahtumaa. Osallistujia oli noin 4 700, joista verkon kautta osallistui noin 2 400. Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Soile Lahti kertoo, että määrä on kasvava ja yritykset eri puolilta Suomea käyttävät palvelua.

Arvion mukaan joka kymmenes työnvälitystapahtumassa käynyt on saanut työpaikan. Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Soile Lahti kertoo, että työntekijät saavat yrityksestä paremmin tietoa MessiLiven kautta kuin pelkästään esimerkiksi yrityksen verkkosivuilta.

– Näin työnhakija voi itse arvioida sopeutuisiko työyhteisöön. Työnantajat voivat välittää haluttua työnantajakuvaa, joka on rekrytointien kannalta nykyisin äärettömän tärkeää, Lahti kuvailee.

MessiLive-lähetys.
Metsäkonevalmistaja Ponsse haki koodareita MessiLiven välityksellä. Verkkoyleisön kysymykset heijastetaan valkokankaalle, josta tapahtuman juonta Ilkka Nykänen poimii ne.Toni Pitkänen / Yle

Yritykset pääsevät siis houkuttelemaan luokseen hyviä työntekijöitä. Hakijat puolestaan osaavat tenttauksen jälkeen kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin hakemuksessa ja haastattelussa. Osa livelähetystä seuranneista voi todeta, ettei työpaikkaa kannata hakea lainkaan.

KC osallistui käänteiseen työpaikkahaastatteluun asunnoltaan Hämeenlinnasta.

– Minulla meni yksi työpaikka sivu suun, sillä olin sairaana. Tämä tapa on senkin takia paljon parempi, 28-vuotias nainen toteaa.

Etuna käänteisessä haastattelussa on se, että työnhakijat saavat tietoa yrityksestä ja haettavasta työtehtävästä tavallista ilmoitusta paremmin. Lisäksi he voivat kysellä vaikkapa yrityksen työtavoista tai ilmapiiristä työntekijöiltä, mihin ei ole tavallisessa haastattelussa mahdollisuutta.

Pikatreffit tenttauksen jälkeen

Työhaastattelu.
Pakistanilainen Arshad Haroon pikatreffeillä Ponssen rekrytoijien kanssa.Toni Pitkänen / Yle

Käänteisen haastattelun jälkeen paikan päällä olleille tarjotaan kahden minuutin pikatreffit yrityksen edustajien kanssa.

Pakistanilainen Arshad Haroon osallistui MessiLiveen TE-toimiston toimipisteellä. Haroon halusi saada tietää työpaikasta tarkemmin ennen kuin päättäisi, hakeeko työpaikkaa Ponsselta.

Kun ajanottajan kello kilahti, haastattelutilasta tuli ulos huojentunut nuori mies.

– Olin yllättynyt, kuinka yksinkertaisia asioita minulta kysyttiin. He halusivat tietää, kuka olen ja mistä olen kiinnostunut, Haroon huokaisee helpottuneena.

Pikatreffien jälkeen hakijat lähettävät tavalliseen tapaan työhakemuksen yritykselle. Monet työnhakijat uskovat, että he hyötyvät osallistumisesta käänteiseen haastatteluun.

Srijana KC uskoo saavansa haluamansa työpaikan.

– Tapahtumasta saa tietoa yrityksestä, jota voi hyödyntää myöhemmin, KC toteaa.

Täsmennetty 15.2.2018 klo 17:47 Srijana on kotoisin Nepalista. Hänellä on myös Suomen kansalaisuus.

Lue seuraavaksi