1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahden terveysasemien toiminta sekaisin – tietoja ei saada koneelle eikä koneelta ulos

Terveydenhoidon tietojärjestelmät
terveysasema Lahti ihmisiä jonottamassa Paavola
Yle Lahti

Potilastietojärjestelmät eivät toimi Lahden terveysasemilla. Terveysasemilla ei päästä katsomaan potilaiden tietoja tai kirjaamaan niitä koneelle. Vika koskee myös hammashoitoloita.

Reseptit on annettava paperilla, eikä verikokeita tai röntgenkuvia voi ottaa tai tuloksia tarkistaa. Ongelmien vuoksi asiakkaat voivat joutua käymään vastaanotolla myöhemmin uudelleen.

– Ajan varanneiden potilaiden on syytä varautua siihen, että vastaanotolle pääsy kestää pidempään kuin normaalisti, eikä kaikkia asioita välttämättä voida tehdä, mikä voi poikia uusintakäyntejä, kertoo tulosaluejohtaja Petteri Jyrkinen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kehottaa akuutisti sairastuneita soittamaan Terveysneuvon puhelinnumeroon tai Akuutti24:ään. Niistä neuvotaan, miten potilaan kannattaa toimia.

Kaiken takana on haittaohjelma, joka kaatoi myös Lahden kaupungin verkkosivut.

– Erittäin todennäköisesti nämä ovat kytköksissä toisiinsa, koska toimimme tältä osin juurikin Lahden kaupungin verkossa, sanoo Jyrkinen.

Lahden kaupungille verkko- ja tietojärjestelmäpalveluja tuottavasta Provinciasta arvioidaan, että vika voi kestää ainakin koko torstain.

Hyvinvointiyhtymä ei vielä osaa arvioida, kuinka kauan vikatilanne kestää.

Lue seuraavaksi