Hyppää sisältöön

Katso Pohjois-Korean millintarkka show – tuhannet sotilaat marssitettiin Pjongjangin kaduille juuri ennen olympialaisten avajaisia

Pohjois-Korea ajoitti vuosittaisen sotilasparaatinsa juuri Pyeongchangin talviolympialaisten alle. Kuvien perusteella diktatuurivaltion julkinen voimannäyttö oli kuitenkin aiempia vuosia vaatimattomampi.

Uutisvideot: Pohjois-Korean paraati
Uutisvideot: Pohjois-Korean paraati

Pohjois-Korea esitteli torstaina sotilaskalustoaan pääkaupungissa Pjongjangissa armeijan 70-vuotisen olemassalon kunniaksi. Vuosittain järjestettävän tapahtuman tekee harvinaiseksi vain sen ajankohta.

Paraati oli alunperin tarkoitus pitää perinteiseen tapaan huhtikuussa, mutta tilanne muuttui, kun Pohjois-Korea päättikin osallistua Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestettäviin talviolympialaisiin. Olympialaisten avajaiset ovat huomenna perjantaina.

Pohjoiskorealaiset tankit, ohjukset ja tuhannet sotilaat marssitettiin pääkaupungin kaduille siis vain yhtä vuorokautta ennen olympialaisten avajaisia.

Pohjois-Korea varasti huomion

Kansainvälisten arvioiden mukaan tämä oli maan itsevaltaisen johtajan Kim Jong-unin tapa saada maksimaalinen huomio tapahtumalle.

Kim itse osallistui juhliin vaimonsa kanssa kävelemällä punaista mattoa pitkin kunniavierasaitioon.

Kuva: Reuters TV

Pohjois-Korean valtiontelevisio näytti tilaisuuden vasta tunteja sen jälkeen kun paraati oli jo ohi. Puolitoista tuntia kestänyt tilaisuus oli tarkkailijoiden arvioiden mukaan pienimuotoisempi kuin mihin Pjongjangissa on viime vuosina totuttu.

Aiheesta muualla:

.
.