Hyppää sisältöön

Keski-Pohjanmaa tarjoaa alle 20-vuotiaille ilmaisen ehkäisyn: ehkäisypillerit, -renkaan, kierukan, implantin tai kondomit

Nuorten maksuttoman ehkäisyn puolesta on kampanjoitu yli kymmenen vuotta. Nyt työ alkaa tuottaa tulosta. Maakunnista ensimmäisenä ehti Keski-Pohjanmaa, jonka sote-yhtymä Soite alkaa tarjota ilmaista ehkäisyä kaikille alle 20-vuotiaille.

Kuva: AOP

Keski-Pohjanmaan sote-yhtymä Soite on päättänyt Suomen kuntayhtymistä ensimmäisenä tarjota koko maakunnan nuorille ilmaista ehkäisyä. Sen saavat kaikki alle 20-vuotiaat.

– Kuulostaa erinomaiselta, ihan siltä, mitä Väestöliitto on reilut vuosikymmenen tavoitellut, Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen kiittelee.

Väestöliitto on ajanut maksutonta ehkäisyä nuorille jo vuodesta 2006, jolloin asia kirjattiin seksuaalipoliittiseen ohjelmaan. Ehkäisy halutaan mahdollisimman monen nuoren saataville. Näin annetaan nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet pitää itsestään huolta.

Hidas kehitys

Myös kansallinen Käypä hoito -suositus kannattaa alle 20-vuotiaiden ilmaista ehkäisyä.

Tällä hetkellä Suomessa on kuitenkin vain joitakin kymmeniä kuntia, joissa on tavalla tai toisella järjestetty nuorille ilmainen ehkäisy. Sitä toteutetaan kunnissa vaihtelevasti: toiset kunnat antavat ehkäisyn ilmaiseksi alle 20-vuotiaille, osa myös 20–25-vuotiaille.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Ilmainen ehkäisy on yleistynyt hitaasti, vaikka sen puolesta on puhuttu jo kauan. Asiaa ovat Väestöliiton lisäksi vieneet eteenpäin useat kansalaisjärjestöt ja esimerkiksi poliittiset nuorisojärjestöt.

Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen näkee, että nyt asiassa on kuitenkin tapahtunut käänne ja ilmainen ehkäisy alkaa lyödä läpi. Pääkaupunki Helsinki toimii suunnannäyttäjänä, sillä se päätti muutama viikko sitten tarjota nuorille ilmaista ehkäisyä.

– Tuo päätös on dominoreaktion käynnistäjä, ja muutkin kunnat voivat lähteä Helsingin peesiin, Halonen arvioi.

Raskaudenkeskeytykset vähenevät

Ilmaisen ehkäisyn puolesta alettiin kampanjoida, koska siitä saatiin hyviä kokemuksia Norjassa. Siellä ryhdyttiin tarjoamaan nuorille ilmaista ehkäisyä yli kymmenen vuotta sitten, ja sen ansiosta raskaudenkeskeytykset vähenivät nopeasti.

– Abortit ja teinivanhemmuus näyttävät keskittyvän nuorille, joilla on muutenkin vaikea elämäntilanne. Tähän haluttiin puuttua, Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen kertoo.

Suomessakin ilmainen ehkäisy on vähentänyt raskaudenkeskeytyksiä. Näin on käynyt esimerkiksi Raumalla, joka oli ensimmäisten joukossa tarjoamassa nuorille ehkäisyä ilmaiseksi. Raumalla myös seksitautien määrä laski.

Abortit ja teinivanhemmuus näyttävät keskittyvän nuorille, joilla on muutenkin vaikea elämäntilanne. Tähän haluttiin puuttua.

Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen

Halosen mukaan myös Vantaalta saatiin viime vuonna hyviä uutisia, kun nuorten maksuttoman ehkäisyn tarjontaa laajennettiin: raskaudenkeskeytykset vähenivät nopeasti.

Keski-Pohjanmaallakin odotetaan, että ilmainen ehkäisy parantaa nuorten seksuaaliterveyttä. Soite on halunnut tehdä ehkäisyneuvolaan tulosta mahdollisimman helppoa. Siksi käyttöön on otettu esimerkiksi sähköinen ajanvaraus.

– Toivon, että nuoret löytävät meidät. Keskustelemaan saa tulla, vaikka ei ehkäisyä ottaisikaan, kannustaa terveyskeskuslääkäri Kaarina Röning.

Hintalappua on vaikea määritellä

Keski-Pohjanmaalla Soite tarjoaa helmikuusta lähtien alle 20-vuotiaille ehkäisyn laajasta valikoimasta. Nuori voi valita ehkäisypillerit, -renkaan, kierukan, implantin tai kondomit.

Ilmaisen ehkäisyn hintaa on vaikea arvioida, koska se osittain myös maksaa itseään takaisin. Esimerkiksi Soite on arvioinut, että maksuton ehkäisy pienentää terveydenhuollon kustannuksia, kun muun muassa raskaudenkeskeytykset ja seksitaudit vähenevät.

Kuva: Mårten Lampén / Yle

Taloudellinen hyöty ei kuitenkaan näy heti.

– Me maksuttoman ehkäisyn puolustajat ajattelemme myös, että hyöty tulee jälkijunassa, sanoo Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen.

Joissakin kunnissa ilmainen ehkäisy on tuonut painetta lisätä ehkäisyneuvoloiden henkilökuntaa, mikä voi tuoda terveydenhuollolle lisäkustannuksia.

Villiintyvätkö nuoret?

Puhe ilmaisesta ehkäisystä aiheuttaa usein vanhemmissa huolta nuorten seksikäyttäytymisen höllentymisestä.

– Se saattaa kanavoitua sellaisena puheena, että pelätään nuorten villiintyvän ja alkavan käyttäytyä riskaabelisti. Mikään tutkimus tai näyttö ei kuitenkaan tue tällaista ennakkoluuloa, Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen vakuuttaa.

Halonen sanoo, että ilmainen ehkäisy toimii päinvastoin nuorten hyväksi: ylipäänsä seksiä harrastavat nuoret tekevät sitä suojatusti, jos ehkäisy on helposti saatavilla.