1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Paavo Väyrynen

Keskusta tyrmäämässä Väyrysen puheenjohtajakisasta – kilpailevan puolueen jäsen ei voi osallistua

Puoluekokouksessa johtotehtäviin valitut ovat olleet vain ja ainoastaan keskustan jäseniä, sanoo keskustan puoluesihteeri. Puoluehallituksen mukaan kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä puheenjohtajaksi.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen suuressa vaalikeskustelussa. Suuri Vaalikeskustelu 25.01.2018, TV1. Paavo Väyrynen
Derrick Frilund / Yle

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen pyrkimys osallistua keskustan puheenjohtajakilpailuun on vaikeutumassa.

Keskustan puoluehallituksen mukaan kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi. Keskustan pyytämien asiantuntija-arvioiden mukaan Väyrynen ei olisi vaalikelpoinen puheenjohtajakisassa.

Keskusta on pyytänyt Väyrysen kelpoisuudesta puheenjohtajakilpailuun lausunnot yhdistysoikeuden asiantuntijoilta ministeri Lauri Tarastilta ja professori Heikki Halilalta. Heidän mukaansa puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.

– Keskustan puoluehallitus yhtyy yksimielisesti oikeudelliseen arvioon ja pitää itsestään selvänä, että kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä Keskustan puheenjohtajaksi, keskusta linjaa tiedotteessa ja Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun).

Keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynen kertoi viikko sitten pyrkivänsä keskustan puheenjohtajaksi. Väyrynen on kuitenkin myös perustamansa kansalaispuolueen jäsen.

Lue myös: Sipilä: Väyrysen ehdokkuus puheenjohtajaksi yhä mahdollinen

** Paavo Väyrynen ei luovu keskustan puoluejohtajakisasta: "Vaalikelpoisuuden ratkaisee puoluekokous" **

Keskusta: Väyrynen irtautunut puolueen poliittisesta toiminnasta

Keskusta katsoo Väyrysen kahdella tavalla irtautuneen Suomen keskustan poliittisesta toiminnasta: olemalla perustamassa kilpailevaa puoluetta ja kuulumalla sitoutumattomana kristillisdemokraattien valtuustoryhmään Helsingissä.

Puoluehallitus kertoo myös tehneensä "puheenjohtajakilvan reilun pelin ehdot."

– Keskustalaisten näkökulmasta reilun kilvan vähimmäisehto on se, että kaikki ehdokkaat ovat Suomen Keskusta r.p:n jäseniä sekä ennen ja jälkeen Sotkamon puoluekokouksen, keskustan tiedotteessa todetaan.

Väyrynen on kertonut, että hän eroaa keskustan jäsenyydestä, jos ei tule valituksi puheenjohtajaksi.

– Rehtiin kilpaan kuuluu myös se, että kukaan ehdokkaista ei ole luomassa kilpailevia puoluehankkeita, ja jos ovat niin tehneet, luopuvat niistä välittömästi, keskusta toteaa.

Keskusta kertoo, että asiantuntijoiden esittämät sääntömuutokset puoluejohtoon ehdolla olevien vaalikelpoisuudesta valmistellaan osana Seinäjoen puoluekokouksen päättämää puolueen sääntöjen uudistamista.

Puoluesihteeri: Loikkimista ei voi hyväksyä

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska kommentoi Ylelle, että hän uskoo Väyrysen tulevan varmaan toimimaan vielä monella tapaa politiikassa, vaikka ei tiedäkään, missä puolueessa.

– Sotkamon puoluekokouksessa Väyrysen vaalikelpoisuus näyttää hyvin vaikealta. Toki viime kädessä päätös on siellä menettelytapavaliokunnalla, mutta tämä marssijärjestys näyttää aika selvältä, Ovaska kertoo.

Keskustan puoluehallitus edellytti, ettei puheenjohtajaehdokas voi olla toisen puolueen jäsen. Mitä tapahtuu, jos Väyrynen päättää erota kansalaispuolueen jäsenyydestä?

– Tällaisia virkavapausasioita tai että lähdetään loikkimaan sinne tai tänne, ei voida missään tapauksessa hyväksyä. Puoluekokouksessa johtotehtäviin valitut ovat olleet vain ja ainoastaan keskustan jäseniä ja ovat myös valinnan jälkeen, Ovaska sanoo Ylelle.

*Lue myös: *

Analyysi: Väyrynen voi pelata ehdokkuudellaan Sipilän pussiin

Väyrysen erottamista keskustasta pohditaan – Kaikkonen: "Toivon, että Väyrynen luopuisi Kansalaispuolue-hankkeestaan"

Suomenmaa-lehti tiukkana Väyrysen puheenjohtajuudelle

Lue seuraavaksi