Hyppää sisältöön

Harvinainen lunni löytyi maantieltä Siilinjärvellä – söi nälkäänsä muikkuja Kuopiossa ja muutti kevääksi Heinolaan

Museon työntekijä pelasti uupuneen linnun liikenteen seasta. Nyt linnulla on viihtyisä paikka odottaa kevättä.

Siilinjärveltä löytynyt lunni lepäsi hätämajoituksessa Kuopion luonnontieteellisen museon suojissa. Kuva: Marko Kelo / Kuopion luonnontieteellinen museo

Kuopion luonnontieteellisen museon konservointimestaria Terho Hämäläistä kohtasi viime lauantaina yllättävä näky. Siilinjärven keskustassa Viitostien yli kulkevalla ajoradalla toikkaroi aamuyhdeksältä lintu, joka ei kuulunut Suomen luontoon.

Kyseessä oli hyvin harvoin Suomessa nähty lunni, joka oli lentänyt myötätuulen mukana Norjan Jäämereltä Pohjois-Savoon.

Lintu oli pitkästä lentämisestä väsynyt, eikä se jaksanut enää nousta siivilleen. Konservointimestari ei aikaillut, vaan puikkelehti lunnin perässä liikenteen seassa ja sai pyydystettyä linnun autossa olleeseen pahvilaatikkoon.

– Lintu ei jaksanut lentää, mutta se oli muuten terhakka ja nokki isolla nokallaan auttajaansa, nauraa Kuopion luonnontieteellisen museon johtaja Pertti Renvall.

Hänen mukaansa syy ajoradalla toikkaroimiseen on ilmeinen.

– Vesilinnut hakeutuvat veteen, ja lumisessa maisemassa asfalttitie saattaa näyttää ylhäältä katsottuna joelta tai avovedeltä.

Erittäin harvinainen Pohjois-Savossa

Lunni on Pohjois-Savossa varsin harvinainen näky, sillä se on tavattu maakunnassa aiemmin vain kolmesti. Renvall sanoo edellisestä havainnosta olevan jo 60 vuotta.

– Silloin Nilsiästä löytyi kuollut lunni.

Sitä aiemmin lunni on nähty vuonna 1902 Sonkajärvellä ja 1930-luvulla Kiuruvedellä, niin ikään kuolleena.

Lunni on harvinainen näky myös muualla Suomessa. Vuonna 2014 otsikoihin nousi lunni (siirryt toiseen palveluun), joka oli löytynyt maantieltä Punkalaitumelta.

Suomesta löydetyt lunnit liittyvät Renvallin mukaan talvimyrskyihin ja sään kylmenemiseen pohjoisilla merialueilla. Nuoret yksilöt harhautuvat silloin helposti myötätuulen mukana sisämaahan.

"Söi 700 grammaa Kallaveden muikkuja"

Kuopion luonnontieteellinen museo ei tavallisesti hoida löytöeläimiä, mutta nyt tehtiin poikkeus. Lunni päätyi hätämajoitukseen museon tiloihin.

Kuopiossa lintu ryhtyi heti syömään, mikä Renvallin mukaan oli hyvä merkki.

– Se söi 700 grammaa Kallaveden muikkuja kolmen päivän aikana, hän virnistää.

Lunnin paluu Norjaan vaatii maastavientiluvan

Lunni tuli Kuopiossa kuntoon ja torstaina sen matka jatkui vieläkin etelämmäksi, Heinolan lintutarhaan.

Lintutarhan hoitajan Olli Vuoren mukaan lintu on Heinolassa kevääseen asti, jolloin joku lintuharrastaja vie sen mukanaan takaisin Norjaan.

– Kyseessä on rauhoitettu lintu, jota ei voi noin vain kuljettaa ja vapauttaa. Sillä on sen vuoksi oltava Hämeen ELY-keskukselta maastavientilupa, Vuori selittää.

Vuori uskoo, että lunni viihtyy Heinolassa.

– Sillä on täällä kaksi allasta. Toisessa altaassa voi uida, ja toisessa on kalaa.

.
.