Vienti vetää Lapin naapurimaihin – Venäjän-vienti kasvoi 17 prosenttia ja kaivostuotteiden vienti 78 prosenttia toissa vuodesta

Viime vuoden tammi-marraskuussa Suomesta vietiin Lapin naapurimaihin 12 prosenttia enemmän tuotteita kuin vuotta aikaisemmin.

kansainvälinen kauppa
Kontteja Vuosaaren satamassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

LappiVienti Venäjälle näyttää piristyvän. Viime vuoden ensimmäisen 11 kuukauden aikana itänaapuriin vietiin tuotteita yli kolmen miljardin euron arvosta, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Lapin naapurimaista Suomen tärkein kauppakumppani on kuitenkin edelleen Ruotsi. Ruotsin-viennin arvo oli viime vuoden tammi-marraskuussa yli 5,6 miljardia euroa, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Norjaan vietiin suomalaisia tuotteita puolentoista miljardin edestä. Norjan-viennissä kasvuprosenttikin on kahta muuta rajanaapuria maltillisempi eli kuusi.

MAA

Viennin arvo 1-11/2017 (milj. euroa)

Muutos v:sta 2016 (%)

Ruotsi

5 647

+11

Norja

1 490

+6

Venäjä

3 128

+17

Yhteensä

10 265

+12

Lähde: Tulli

Viime vuoden tullitilastojen perusteella nyt Suomesta menevät hyvin kaupaksi erityisesti Lapille merkittävät malmit ja metallit. Kaivostoiminnan tuotteita vietiin viime vuonna maasta 78 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Myös maa-, metsä ja kalataloustuotteita saatiin kaupatuksi ulkomaille reilusti enemmän kuin toissa vuonna.

Koko Suomen mittakaavassa positiivista on myös se, että ulkomailla käyvät kaupaksi tällä hetkellä hyvin suomalaiset kulkuneuvot. Vienti vetää nyt entistä voimakkaammin moottoriajoneuvoja, laivoja ja veneitä sekä muita kuljetusvälineitä.