Itä-Suomen susille uusia seurantapantoja – paikannustieto entistä varmemmaksi

Susien pannoituksessa siirrytään satelliittipantoihin, mikä parantaa seurannan toimintavarmuutta.

susi
Suden urospentu pannoitettavana.
Suden urospentu pannoitettavana.Ilpo Kojola / Luke

Luonnonvarakeskus asentaa lähiviikkoina seurantapantoja susille Itä-Suomessa. GPS-pannoituksia tehdään enimmäkseen Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Susille laitetaan pantoja säistä riippuen enintään huhtikuun puoliväliin asti.

Susi nukutetaan helikopterista ja nukutetulle sudelle asennetaan panta sekä korvamerkki. Valtaosa pannoista on uutta mallia, josta paikannustieto välittyy palvelimelle satelliitin kautta.

Aiemmin tekniikkana on ollut matkapuhelinverkkoa käyttäviä GSM-pohjaisia pantoja, joiden toimintavarmuudessa on ollut ongelmia. GSM-pannoista saatavassa paikkatiedossa on ollut viiveitä ja toimintakatkoksia, minkä takia pannoista saatava tieto ei ole ollut riittävän ajan tasalla.

Luonnonvarakeskuksella on uusia pantoja 14 kappaletta, mutta asennettavien pantojen määrä riippuu olosuhteista.

Susien sijaintia voi seurata netissä

Pantasusien seurantatietoa käytetään susikannan koon arvioinnissa sekä arviointimenetelmiä kehittävässä tutkimuksessa ja ekologisissa tutkimuksissa. Pantasusien paikannustietoja voi seurata osan aikaa vuodesta netissä olevassa riistahavainnot.fi (siirryt toiseen palveluun) -palvelussa.

Paikannustietoja käytetään ennaltaehkäisemään susien aiheuttamia koiravahinkoja metsästyskauden aikana. Maaliskuusta elokuuhun paikannustietoja ei esitetä susien lisääntymisajan takia.

Etelä-Savossa susia ei lähdetä pannoittamaan maakunnan vähäisen susimäärän takia. Etelä-Savossa susia liikkuu niin harvakseltaan, että jo pelkkää niiden lukumäärää on vaikeaa arvioida. Maakunnassa käy jonkin verran muualla pannoitettuja susia.