Kuntoutukset tulivat leikkausten tilalle – Pohjois-Kymen sairaalassa alkoi uusi arki

Lähitulevaisuudessa potilaita voidaan kuntouttaa myös kotioloissa

kuntoutuspalvelut
Miestä kuntoutetaan juoksumatolla
Pohjois-Kymen sairaala Kouvolassa on aloittanut toimintansa kuntouttavana sairaalana. Fysioterapeutti Maija Hintsanen avustaa Eino Korpelaista kävelyharjoituksessa.Pyry Sarkiola / Yle

Eino Korpelainen on lähdössä päivän toiseen kävelyharjoitukseen sairaalan kuntoutusosastolla. Fysioterapeutti Maija Hintsanen auttaa 89-vuotiaan miehen pyörätuolista kävelymatolle muutaman minuutin kestävää harjoitusta varten.

– Hienosti menee, nyt voit kokeilla jo vähän pitempiäkin askeleita, kannustaa Hintsanen.

Harjoitteluvälineenä toimii kuntosalien juoksumattoa etäisesti muistuttava laite. Se on tarkoitettu muun muassa aivohalvauksesta tai selkäydinvaurioista kuntoutettavien potilaiden harjoitteluun.

Tilanne on yksi arkinen esimerkki viime vuodenvaihteessa tapahtuneista sairaaloiden työnjaon mukanaan tuomista muutoksista, jotka näkyvät Pohjois-Kymen sairaalassa.

Kun sairaalassa vielä viime vuonna työskenneltiin muun muassa leikkaussaleissa, nyt sairaalassa keskitytään potilaiden hoitoon kuntouttavilla vuodeosastoilla.

– Alku on ollut hyvä ja henkilökunta on motivoitunutta, kehuu sairaalan vuodeosastojen ylihoitaja Pirkko Leppänen.

Samalla hän muistuttaa, että tekemistä vielä riittää, koska muutos on vasta alussa.

– Yhden kuukauden toiminnan perusteella ei voi sanoa, että kaikki toimisi ihanteellisesti. Nyt opetellaan uusia toimintatapoja työn ohessa. Henkilökunnalle on myös suunnitteilla lisäkoulutusta kuntouttavaan työskentelyyn, jota tarvitaan kaikissa hoitotehtävissä, lisää Leppänen.

Kuntouttavat yksiköt erikoistuvat

Pohjois-Kymen sairaalan uudet tehtävät ovat yksi osa uudistusta, joka koskee potilaiden kuntoutuksen järjestämistä Kymenlaaksossa. Sairaaloiden kuntouttavat tehtävät on tarkoitus profiloida, toisin sanoen ratkaista keitä missäkin kuntoutetaan, ja minkä tyyppistä kuntoutusta missäkin annetaan.

Tätä työnjakoa suunnitellaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta (siirryt toiseen palveluun) valmistelevissa työryhmissä.

Pohjois-Kymen sairaalan roolin muutos on yksi esimerkki kuntoutuksen profiloinnista

Kaarina Tilli

Tavoitteena on saada työnjako valmiiksi siihen mennessä, kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy soteuudistuksessa maakuntien vastuulle vuoden 2020 alussa.

Yksi olennaisista odotettavissa olevista muutoksista on, että jatkossa potilaan kotipaikka ei välttämättä ratkaise kuntoutuspaikkaa. Esimerkiksi kotkalaisen aivohalvauksesta kuntoutuvan potilaan jatkohoitopaikka voi olla Kouvolassa, jos Pohjois-Kymen sairaalan kuntouttavaa roolia kehitetään tähän suuntaan.

Nyt kuntoutuspotilaat hoidetaan pääsääntöisesti omissa kotikunnissaan, koska terveydenhuollon järjestäminen on vielä kuntien vastuulla.

Muutoksen toteutuminen käytännössä edellyttää myös uusien tilojen käyttöönottoa eli Kouvolan Ratamo-keskuksen sekä keskussairaalan uuden osan valmistumista.

– Kuntoutuksen työnjaon suunnittelu on alussa, mutta linjauksia on jo tehty. Pohjois-Kymen sairaalan roolin muutos vuoden vaihteessa kuntouttavaan suuntaan on hyvä askel. Se on yksi merkki profiloitumisesta, sanoo Kymenlaakson soteuudistuksen projektipäällikkö Kaarina Tilli.

Vanhan ihmisen jalat juoksumatolla
Sairaaloiden tai muiden hoitopaikkojen lisäksi potilaita voidaan lähitulevaisuudessa kuntouttaa myös kotona.Pyry Sarkiola / Yle

Pohjois-Kymen sairaalassa on viisi vuodeosastoa, joissa on yhteensä 115 potilaspaikkaa.

Yksi osastoista on keskittynyt muun muassa aivohalvauksesta ja lonkkamurtumista toipuvien kuntoutukseen. Muilla osastoilla hoidetaan esimerkiksi kirurgisista toimenpiteistä, kuten vatsan alueen leikkauksista toipuvia potilaita, jotka tarvitsevat sairaalakuntoutusta ennen kuin pärjäävät kotona.

Kuntouttavia yksiköitä Kymenlaaksossa ovat myös muun muassa keskussairaalan fysiatrian osasto, Karhulan ja Haminan sairaalat sekä Kymen hoito- ja kuntoutuskeskus Hoiku Haminassa.

Kuntoutusta myös kotona

Kuntoutuksen järjestämisessä tulevaisuudessa on kysymys muustakin kuin sairaaloiden välisestä työnjaosta.

– Kuntoutus ei aina liity sairaaloiden tai muiden hoitoyksiköiden seiniin. Jos oivallamme miten voimme kuntoutuksella tukea kotona selviytymistä, pystymme tarjoamaan ikääntyville hyviä elinvuosia kotioloissa, luonnehtii Kymenlaakson soten projektipäällikkö Kaarina Tilli.

Kuntoutus on laaja käsite, joka tarkoittaa muutakin kuin vaikkapa leikkaussalipotilaiden toipumista tai fysioterapiaa.

– Kyse on myös muun muassa ennaltaehkäisevästä, sosiaalisesta ja psyykkisestä kuntoutuksesta sekä esimerkiksi puheterapiasta. Tämän kaiken järjestämisestä on kyse, kun suunnittelemme kuntoutuksen tulevaisuutta, luettelee Kaarina Tilli.

Kuntoutuksen määritelmistä voi lukea myös sosiaali- ja terveysministeriön (siirryt toiseen palveluun), ja Lääkäriliiton (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilta sekä Kuntoutusportti.fi (siirryt toiseen palveluun) -sivustolta.

Seuraavan kerran kuntoutuksen tulevaisuutta suunnitellaan Kymenlaakson soteuudistuksessa vielä kuluvan talven aikana. Yksi mietittävä asia on myös hoitohenkilökunnan koulutuksen tarve.

– Meidän täytyy olla hereillä mitä kuntoutusosaamisen hyväksi on tehtävä ja miten saadaan maakuntaan tarvittaessa henkilöstöä lisää, sanoo Tilli.