Hyppää sisältöön

Katso, mutta älä karkaa – Tarkkaan valikoidut cheerleaderit ovat "hyvien perheiden tyttäriä", jotka pehmentävät Pohjois-Korean mainetta hymyilemällä

Pohjois-Korea on onnistunut varastamaan olympiashow'n Etelä-Korealta. Julkisuustyön eturintamassa marssii punapukuinen huutosakki.

Pohjoiskorealaiset cheerleaderit esiintyivät torstaina tervetuliaisseremoniassa olympiakylässä. Kuva: Jung Yeon-Je / AFP

**Gangneung **Eteläkorealaisia olympiakisajärjestäjiä taatusti kismittää.

Päivää ennen olympialaisten avajaisia lehtien otsikoissa ei suinkaan pyöri kisaisäntämaa – vaan sen naapurivaltio.

Eikä mikä tahansa naapuri vaan valtio, jonka kanssa Etelä-Korea on yhä paperilla sodassa.

Siitä saakka, kun Pohjois-Korea ilmoitti osallistuvansa perjantaina alkaviin Pyeongchangin olympialaisiin, se on nähnyt vaivaa pysyäkseen aiheen tiimoilta otsikoissa.

Kaikki keinot ovat käytössä: Torstaina kisa-aattona tasaisen harmaa, vakavailmeinen pohjoiskorealainen sotajoukko marssi pääkaupunki Pjongjangin kaduilla, parin sadan kilometrin päässä olympiastadionista.

Etelä-Korean puolella Pohjois-Korea valmistautuu kuitenkin näyttämään toiset kasvonsa.

Keskiviikkona olympialaisiin saapui joukko, jonka tehtävä on osoittaa, että Kim Jong-unin erakkovaltiosta tulee myös jotain kaunista.

.

Kuva: Ed Jones / AFP

Yli 163-senttisiä, hallituksen "omin käsin valikoimia" nuoria naisia

Pohjois-Korean propagandakoneen keihäänkärki on 229 naisen muodostama huutosakki, jonka jäsenet on valittu tarkoin kriteerein.

Edustavan ulkonäön ohella huutosakin jäsenelle on tärkeää olla ideologisesti sopiva, kertoi Kim Gyeong-sung, joka johtaa Koreoiden urheilijavaihtoa koordinoivaa ryhmää Etelä-Koreassa.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Pohjois-Korea-tutkijan An Chan-ilin mukaan ryhmän jäsenet ovat hallinnon “omin käsin valitsemia” hieman alle tai yli parikymppisiä naisia.

– Heidän pitää olla yli 163 senttiä pitkiä hyvien perheiden lapsia, ja monet heistä ovat eliittiyliopiston opiskelijoita, An kertoi AFP:lle.

Saapuessaan Etelä-Koreaan keskiviikkona, kannatusjoukko oli pukeutunut identtisiin punaisiin päällystakkeihin ja mustiin karvalakkeihin. Hymyjä jaettiin auliisti.

Naapurista tulleet vieraat kiinnostavat ulkomaista mediaan mutta myös Gangneungin kaupungin asukkaita.

Torstaina turistibussit kiersivät Mukhon sataman kautta, jotta matkustajat näkisivät laivan, jolla osa pohjoiskorealaisista saapui tiistaina kisapaikoille.

– Kuulin että korkea-arvoisia viranomaisia on tulossa tänne. Tahdoin myös nähdä ulkomaisia toimittajia, kertoi rauta-aidan väleistä kurkkiva Kim Yo-Yeon.

Paikalle saapui lopulta pohjoiskorelaisdelegaatio poliisien reunustamaa tietä pitkin. Kaukana laivan luona busseista nousi ryhmä identtisiin punaisiin päällystakkeihin pukeutuneita naisia.

Eteläkorealaisturistit Jong-Mun Son ja Yu-Jung Hee tulivat torstaina varten vasten katsomaan pohjoiskorealaisryhmää. Kuva: Jenny Matikainen / Yle

Hello, hello!

Kuten kaikesta Pohjois-Korean liittyvästä, myös huutosakista on tarjolla vain rajoitetusti tietoa.

Se on piirtänyt kauniista, yhteneviin asuihin pukeutuvasta ryhmästä mystisen kuvan, mikä on lisännyt median kiinnostusta entisestään.

Keskiviikkona kamerat kävivät kuumana, kun ryhmä majoittui hotelliinsa.

Osa naisista intoutui jopa vastaamaan kysymyksiä heitteleville toimittajille.

– Hello, hello, yksi heistä hihitti Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin mukaan.

Eräs naisista oli myös kommentoinut tulevia esiintymisiä toimittajan kysyessä asiasta.

– Tiedät sitten kun näet. Eihän siinä ole mitään hauskaa, jos kerron sen nyt.

Sananvaihdosta huolimatta Pohjois-Korea vahtii tarkoin ulkomaan vierailulla olevia kansalaisiaan, ja huutosakkilaiset tuskin pääsevät tutustumaan Gangneugin yöelämään.

Ainakin kisatapahtumia ja olympiakylää he kuitenkin pääsevät näkemään.

Loikkaaminen saattaa käydä mielessä, mutta se ei ole houkutteleva vaihtoehto, koska seuraukset kärsii usein loikkarin perhe.

Poliisit vartioivat Pohjois-Korean cheerleader-ryhmän saapumista. Kuva: Jenny Matikainen / Yle

Matkalla pitkästä aikaa

Pohjois-Korean cheerleaderit ovat joutuneet odottamaan vuosia mahdollisuutta esiintyä jälleen kansainväliselle yleisölle.

Kannattajajoukko debytoi vuonna 2002 Etelä-Korean Busanissa järjestetyissä Aasian mestaruuskisoissa.

Sen jälkeen naiset nähtiin Etelä-Koreassa vielä pari kertaa, kunnes Koreoiden viilenneet suhteet jäädyttivät myös ryhmän kisamatkat.

Ennen näitä kisoja viimeiseksi jääneellä matkalla vuonna 2005 cheerleader-joukossa oli mukana Ri Jol-su. Hän on maan nykyisen johtajan Kim Jong-unin vaimo.

Koska edellisestä esiintymisestä on yli kymmenen vuotta aikaa, kaikki huutosakin nykyjäsenet ovat todennäköisesti ensi kertaa naapurimaassa.

Huutosakin on kerrottu esiintyvän urheilutapahtumissa, joihin Pohjois-Korea osallistuu. Tämä tarkoittaa, että se nähdään ainakin luistelu- ja jääkiekkoareenoilla.

Kisoissa nähdään ehkä myös toisenlainen pohjoiskorealainen huutosakki.

Joukko Etelä-Koreassa asuvia loikkareita on sanonut aikovansa tulla katsomoon, kun Koreoiden yhteisellä jääkiekkojoukkueella on ensimmäinen peli Japania vastaan.

Loikkarit aikovat kantaa kylttiä, jossa lukee: “30 000 Etelä-Koreaan loikannutta pohjoiskorealaista kannustaa teitä.”

Seuraa Pyeongchangin talviolympialaisia, suoria lähetyksiä ja kisauutisia osoitteessa yle.fi/olympialaiset