Tapio Ukkoselle lukeminen on ihmisoikeuskysymys – "Kirjasto on pitkäaikaisin ystäväni"

Intohimoinen lukija Tapio Ukkonen käy kirjastossa lähes päivittäin.

Kotimaa
Mies poimii kirjahyllyn ylähyllyltä kirjan.
Anni Juusola / Yle

Sarjakuvia, tietokirjoja, romaaneja. Kirjastoharrastaja Tapio Ukkonen puikkelehtii tottuneesti Jyväskylän pääkirjaston hyllyjen välissä.

Ukkonen onkin varsinainen kirjaston vakikasvo. Hän vierailee kirjastossa lähes päivittäin. Oman arvionsa mukaan Ukkonen on käynyt kotikaupunkinsa kirjastoissa elämänsä aikana yli kymmenentuhatta kertaa.

– Voisi sanoa, että kirjasto on pitkäaikaisin ystäväni. Olen saanut kirjastolta ihan mahdottoman paljon.

Ensimmäisen kerran Ukkonen vieraili kirjastossa viisivuotiaana vuonna 1972. Jyväskylän Kortepohjan lähikirjasto oli tuolloin vastavalmistunut. Upouusi rakennus teki nuoreen Ukkoseen vaikutuksen.

– Kun menin kirjastoon, uusi maailma aukesi minulle. Kirjasto tuntui olevan valtavan kokoinen ja tietysti pullollaan erilaisia kirjoja.

Kokemus teki Tapio Ukkosesta heti ahkeran kirjastokävijän. Hän on erityisen kiitollinen perheelleen, joka jaksoi kuljettaa häntä kirjastoon parikin kertaa viikossa. Lainattuja kirjoja myös luettiin yhdessä.

– Isäni teki kolmivuorotyötä, mutta hän jaksoi silti viedä minua lainaamaan kirjoja, kun huomasi, että intoa lukemiseen löytyy.

Silmälasipäisen miehen kasvokuva.
Tapio Ukkosen muistaa lämmöllä lapsuutensa kirjastoreissuja. Kirjojen lisäksi mieleen ovat jääneet kirjaston satutunnit ja nukketeatteriesitykset.Yle / Anni Juusola

Samaa Tapio Ukkonen toivoisi myös muilta vanhemmilta. Hän mielestääni lapsia on tärkeä opettaa käymään kirjastossa. Ilman vanhemman apua ja esimerkkiä ei kirjastoon välttämättä löydä.

– Vanhemmat vievät lapsia jääkiekkopeleihin ja ratsastustunneille, mutta yhtä lailla omaan lähikirjastoon tutustuminen voi olla lapselle elämys.

Tapio Ukkonen työskentelee varastonhoitajana Kyllön terveysasemalla. Myös terveysasemalla oli ennen oma laitoskirjasto, joka kuitenkin lakkautettiin joitakin vuosia sitten.

Ukkonen harmittelee laitoskirjaston sulkemista. Hän pitää kirjastopalveluiden saatavuutta todella tärkeänä ja muistuttaa, että kaikilla ei ole läheisiä, jotka ehtisivät käydä kirjoja lainaamassa, jos siihen ei itse pysty. Esimerkiksi vuodepotilaana kirjat ja televisio voivat kuitenkin olla ainoita tapoja tappaa aikaa.

– Lukemista voi mielestäni pitää ihan ihmisoikeutena, Ukkonen toteaa.

Omaan lähikirjastoon tutustuminen voi olla lapselle elämys.

Tapio Ukkonen

Pikkupoikana Ukkosen ehdottomia suosikkeja olivat sarjakuvat. Hän saattoi kahlata samoja sarjakuva-albumeja läpi uudestaan ja uudestaan.

– Jälkeen päin olen ajatellut, että erityisesti aikoina, jolloin minulla oli lapsena vähemmän ystäviä, pitivät kirjat seuraa. Tutut tarinat ja hahmot tarjosivat mielekästä tekemistä.

Nyt aikuisiällä Ukkonen kuluttaa kirjoja laidasta laitaan. Erityisen paljon hän lukee muun muassa kuvataidetta, luontoa, kasvitiedettä ja kivilajeja käsittelevää tietokirjallisuutta.

– Koska käyn kirjastossa niin usein, tarttuu mukaani usein teoksia myös oman mukavuusalueeni ulkopuolelta. Esimerkiksi luettuani valokuvausta käsitteleviä tietokirjoja innostuin ikään kuin sattuman kautta lukemaan lisää myös matematiikasta.

Kirjastoista halutaan kohtaamispaikkoja

Kirjaston tehtävä ei ole enää pelkkä lukutaidon kehittäminen. Viime vuonna voimaan tullut kirjastolaki edellyttää kirjastoja edistämään esimerkiksi sananvapautta ja demokratiaa.

Kirjastojen tarjoavat yhä enemmän erilaisia neuvontapalveluja sekä tiloja harrastamiseen ja kansalaistoimintaan.

Helsinkiin on parhaillaan nousemassa uusi keskustakirjasto Oodi, jonka on määrä valmistua vuoden 2018 lopulla. Kansalaistorille rakennettavan Oodin on tarkoitus olla tulevaisuuden kirjasto, jossa on perinteisen lainaamon lisäksi muun muassa kohtaamispaikkoja, tapahtumahuoneita, lukukeita, ravintola ja elokuvateatteri. (siirryt toiseen palveluun)

Yleiskuva Jyväskylän kaupunginkirjastosta
Jyväskylän kaupunginkirjastoon halutaan lisää oleskelu- ja työtiloja. Muutoksia ei kuitenkaan tehdä kirjakokoelmien kustannuksella.Eveliina Matikainen / Yle

Jyväskylässäkin pääkirjastolla on alkamassa vuoden kestävä remontti. Kirjastoon on tulossa enemmän tiloja oleskeluun ja työskentelyyn.

Tähän suntaan myös Tapio Ukkonen haluaisi kirjastoja kehittää. Hänen mielestään kirjasto voi olla parhaimmillaan kohtaamispaikka.

– Toivoisin kirjastoon selkeitä paikkoja ja alueita, joissa jutustelu olisi sallittu. Tuntemattomat ihmiset on toki hankala yhdistää, mutta keskustelua voisi rakentaa yhteisten mielenkiinnon kohteiden ympärille helpommin, jos esillä olisi esimerkiksi tiettyyn teemaan kuuluvia teoksia ja jutteluun rohkaistaisiin.

Kirjastoharrastajalta löytyy myös muita kehitysideoita.

– Valtakunnallinen kirjastokortti on kiehtova ajatus, kun ihmiset liikkuvat nykypäivänä enemmän. Jyväskylän pääkirjastolla myös riippumatot voisivat olla hauska piristys, hän naurahtaa.