Kulissiyritys keskustassa ja huumekätkö maatilalla – Oulun laajassa huumejutussa pisin tuomio 11 vuotta

Kaikkiaan kahdeksan henkilöä tuomittiin vankeusrangaistuksiin jutussa, jossa takavarikoitiin 33 kiloa maan alle kätkettyä amfetamiinia.

huumeet
Oulun vankila, muuri ja portti.
Oikeudenkäynti järjestettiin Oulun vankilan muurien sisällä, koska vangittujen vastaajien lukumäärä oli niin suuri, ettei Oulun oikeustalolla ollut riittäviä tiloja.Paulus Markkula / Yle

Oulun käräjäoikeus on tuominnut useita henkilöitä pitkiin vankeusrangaistuksiin laajassa huumejutussa.

Jutussa oli kyse muun muassa noin 33 kilosta amfetamiinia, joka oli kätkettynä tynnyreissä maan alle halkovajaan. Hasista ja marihuanaa myytiin tuomion mukaan yhteensä yli 11 kiloa. Amfetamiinin, hasiksen ja marihuanan arvo katukaupassa olisi poliisin arvion mukaan ollut kaikkiaan noin 1,6 miljoonaa euroa.

Yksi tekijöistä oli alkuvuodesta 2017 vuokrannut maatilan Oulun keskustaan rekisteröidyn elintarvikekaupan nimissä. Syyttäjän mukaan kaupalla ei ole ollut kuitenkaan laillista liiketoimintaa.

Maatila oli syyttäjän mukaan hankittu huumausaineliiketoimintaa varten ja yritystä käytetty kulissina rikollisen toiminnan rahaliikenteelle. Poliisi takavarikoi esitukinnan aikana amfetamiinia muun muassa navetan vintiltä ja halkovajasta maanalaisesta kätköstä.

Käräjäoikeus tuomitsi yhden miehen 11 vuoden vankeuteen ja seitsemän muuta 7-10 vuoden vankeuteen. Lisäksi oikeus langetti useita lyhyempiä ehdollisia ja ehdottomia vankeustuomioita. Osa tuomituista selvisi sakoilla.

Oulun käräjillä on meneillään myös toinen amfetamiinijuttu, josta mahdolliset tuomiot annetaan vasta myöhemmin.