1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesäaika

Euroopan parlamentti ei innostunutkaan kesäajasta luopumisesta

Parlamentti haluaa, että komissio selvittäisi kesäaikajärjestelyn vaikutuksia. Kellojen siirtelyn lopettamista vaativa kanta hävisi äänestyksessä.

kesäaika
Herätyskello sängyn vieressä.
AOP

StrasbourgEhdotus kellojen siirtämisen lopettamisesta on hävinnyt äänestyksen Euroopan parlamentissa. Parlamentti haluaa kuitenkin, että komissio selvittää kesäajasta luopumisen vaikutuksia, ja ehdottaa tarvittaessa muutoksia käytäntöön.

Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta kun parlamentti otti kantaa kesäaikaan. Mahdolliset muutokset järjestelyyn edellyttävät Euroopan komission esitystä. Äänestyksessä hävinnyt kanta olisi vaatinut siirtelyn lopettamista ilman selvityksiä.

– Tämä oli varovaisempi tulos. Nyt tarvitaan Suomen hallituksen työtä, että ainakin selvitykset käynnistyvät nyt seuraavan puolentoista vuoden aikana, sanoi europarlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri (sd.), joka kannattaa siirtelyn lopettamista.

Asiaa ovat parlamentissa ajaneet etenkin suomalaiset mepit. Aamulla käydyssä keskustelussa siirtelyn lopettamista perusteltiin etenkin terveyshyödyillä.

– Tämä käynnisti nyt keskustelun. Monessa EU:n jäsenmaassa tätä keskustelua ei ollut käyty, Kumpula-Natri sanoi.

Asiasta vastaava komissaari ei lupaillut suuria keskustelun yhteydessä. Hän kuitenkin korosti, että asia pitää ratkaista EU-tasolla.

– Huomaan, että tämä on tärkeä asia teille ja kansalaisille, joita te edustatte, liikennekomissaari Violeta Bulc sanoi täysistunnon keskustelun jälkeen.

Suomen hallitus on päättänyt ryhtyä ajamaan kesäaikajärjestelystä luopumista. Suomen kannalla ovat asiassa ainakin Puola ja Viro. Jos luopumisen kannalle saadaan määräenemmistö jäsenmaista, komissio on velvoitettu ryhtymään toimiin. Parlamentin päätöslauselma ei vielä sitovasti velvoita komissiota mihinkään.

Lue seuraavaksi