Kiinalainen rap-musiikki on nyt sensuurin kourissa: "Kiinalaisia räppäreitä ei tuosta vain hiljennetä"

Valtavirtaistunut kiinalainen rap-musiikki on joutunut tienhaaraan – sitä halutaan sensuroida ja toisaalta siitä halutaan kommunistisen puolueen propagandaväline.

rap
Kiinan lippu
Aleksandar Plaveski / EPA

Kiinalaisen rap-musiikin läpimurto koko kansan suosikiksi näytti vielä jokin aikaa sitten varmalta. Huippusuosittu The Rap of China - eli Kiina rap -televisiosarja oli tuonut marginaalissa pitkään piilotellutta musiikkityyliä valtavirtaan, mutta nyt tilanne on muuttunut. Kiinan kommunistihallinto on yllättäen ryhtynyt vastaiskuun liian suosituksi noussutta rap-musiikkia kohtaan ja haluaa saada sen ruotuun.

Kiinalaiset muusikot pelkäävät, että rap-musiikki kokee maassa saman kohtalon kuin rock 1990-luvulla – se ei pääse koskaan kehittymään täyteen mittaansa.

– En haluaisi olla mikään supertähti – se voisi olla vaarallista, shanghailainen räppäri Mr. Trouble eli 28-vuotias Hong Tianlin toteaa äkillisestä ilmapiirinmuutoksesta. Hän on tällä hetkellä studiossa tasoittelemassa ja pehmentämässä uuden levynsä rosoja, jotta välttäisi mahdolliset ikävät jälkiseuraamukset.

Rap-ohjelma toi rahakkaita sopimuksia

Kiinasta puuttuvat rotukysymykset ja gangsta-katukulttuuri, jotka ovat tehneet rapista sosiaalisen ja kulttuurisen voimatekijän esimerkiksi Yhdysvalloissa. Tästä huolimatta rap on vähitellen saanut Kiinassa jalansijaa, ja paikalliset artistit ovat ryhtyneet kommentoimaan kotimaansa taloudellista epätasa-arvoa. Lyriikoihin on lisätty filosofisia mietelauseita ja niitä on esitetty paikallisilla murteilla.

Sitten viime kesänä alkoi suosittu Kiina rap -ohjelmasarja. Internetlähtöisestä kilpailusta tuli yksi jättiläisvaltion suosituimmista ja katsotuimmista ohjelmista. Se takasi rap-musiikille laajaa kansallista näkyvyyttä ja toi myös tähdilleen roppakaupalla rahakkaita levytyssopimuksia.

Sarjan tuottaja Chen Wei kertoi viime heinäkuussa, että kiinalainen rap oli tulossa voimalla valtavirtaan. Tilanteesta hyötyi myös Mr. Trouble, joka on itseoppinut muusikko ja tuottaja.

– Emme oikeastaan pitäneet koko ohjelmasta, mutta sillä oli meille kuitenkin merkitystä. Ansaitsimme enemmän rahaa ja saimme lisää naispuolisia faneja, Mr. Trouble kertoo..

Kiina rap -ohjelmasarjan internetsivu.
Kiina rap -ohjelmasarjan internetsivu.kuvakaappaus iqiyi.com verkkosivulta

Tatuoinnit ovat pannassa

Nyt Kiina-rapin lyhyt kukoistuskausi ja paistattelu valtavirrassa näyttää olevan vaakalaudalla. Presidentti Xi Jinpingin hallitus on ryhtynyt tiukentamaan otettaan kaikkeen, mikä ei vastaa kommunistisen puolueen arvoja.

Esimerkiksi tammikuussa Kiina rap -sarjan voittajiin kuuluva PG One joutui keskelle kohua, koska hänen kappaleessaan oli viittauksia seksiin ja huumeisiin.

Muutama viikko sitten julkisuuteen vuoti myös hallituksen tuore ohjeistus. Siinä haluttiin kieltää televisioesiintyminen artisteilta, joilla on tatuointeja ja jotka tekevät hip hop -musiikkia ja muuta sisältöä, joka on ristiriidassa kommunistisen puolueen arvojen kanssa.

Muusikot ovat myös sitä mieltä, että esiintymispaikat eivät enää buukkaa rap-artisteja. Mao Livehouse -ketjun operatiivisen johtajan Li Dalongin mukaan hip hop -artistien esittämää musiikkia on ryhdytty tutkimaan huolellisemmin "ideologisten virheiden" takia.

– Räppäreiden pahin ongelma on se, että sponsorit katoavat. Eikä sekään ole varmaa, onko Kiina rap -sarjasta tulossa toista kautta, Li Dalong toteaa.

Positiivisen energian musiikkia

1990-luvulla kiinalainen rock-musiikki oli läpimurron ja valtavirtaistumisen partaalla, ja rokkarit purkivat tuntojaan kortimaansa nopeasta sosioekonomisesta muutoksesta. Kiinan hallitus kuitenkin pakotti rockin takaisin maan alle poistamalla sen televisiosta ja rajoittamalla live-esiintymisiä. Monet pelkäävät, että samaa tapahtuu hip hopille, ja ehkä pahempaakin – siitä tulee kommunistisen puolueen propagandaväline.

Esimerkiksi CD Rev:n kaltaiset ryhmät esittävät isanmaallista rap-musiikkia ja tekevät yhteistyötä kommunististen nuorisojärjestöjen kanssa. CD Rev:n Tämä on Kiina -laulussa käsitellään Kiinan suvereniteettia ja teksti kertoo "punaisesta lohikäärmeestä, joka ei ole vihamielinen vaan rauhallinen paikka". Joidenkin mielestä kappale on oiva esimerkki propagandasta, mutta ryhmän jäsenen Pissyn eli Li Yijien mukaan kyse on positiivisesta energiasta.

– Ilmaisemme ideoitamme ilman kiukkua tai vihaa, 24-vuotias Pissy sanoo.

Tuleeko rap-musiikista propagandaväline?

Lontoolaista Royal Hollowayn yliopistoa edustavan etnomusikologi Shrzr Ee Tanin mukaan kiinalaisia räppäreitä ei tuosta vain hiljennetä.

– On kiinnostavaa nähdä, kuinka he suhtautuvat kieltoihin ja sensuuriin. Menevätkö he ehkä kauemmaksi valtavirrasta? Luulen, ettei kovinkaan monia artisti halua tehdä yhteistyötä kommunistisen puolueen kanssa.

Myös Mr. Trouble joutuu hillitsemään unelmiaan.

– Meillä on yhä faneja ja toivoa. Ja vaikka rap-musiikki katoaisi Kiinasta, tekisin sitä edelleen – vaikka vain itselleni.

AFP

Lähteet: AFP