Kongressi on kasvattamassa sadoilla miljardeilla Yhdysvaltain budjettivajetta – Siirtolaisten oikeuksia ei pakettiin sisällytetty

Senaatin republikaanien ja demokraattien johtajat saivat aikaan sopimuksen kahden vuoden budjetista. Sopimus jakaa rahaa puolustukseen ja sosiaaliohjelmiin.

Yhdysvaltain kongressi
Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ja demokraattijohtaja Chuck Schumer
Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer (vas.) ja republikaanijohtaja Mitch McConnell saapuivat keskiviikkona kertomaan saavuttamastaan budjettisovusta.Shawn Thew / Epa

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ja demokraattijohtaja Chuck Schumer runnoivat eilen lävitse sovun kahden seuraavan vuoden budjetista. Senaatin on määrä äänestää sopupaketista illalla ja edustajainhuoneen ensi yönä Suomen aikaa.

Sopimus olisi tervetullut, jotta kongressi pääsisi vihdoinkin käsittelemään muutakin kuin hallinnon rahoitusta.

Riitely Yhdysvaltain budjetista on nimittäin jatkunut jo kuukausia. Budjettikausi päättyi viime syyskuun lopussa, eikä uudesta budjetista ole päästy sopuun.

Rahoitusjumi sulki viime kuussa jopa kolmeksi päiväksi liittovaltion virastot. Silloin sovittiin jälleen uudesta hätärahoituksesta, joka on voimassa torstaihin keskiyöhön saakka.

Mutta nyt sovittu paketti on monille kauhistus. Se nostaa valtion menoja kahden vuoden aikana lähes 300 miljardilla dollarilla samaan aikaan, kun viime joulukuussa hyväksytty verouudistus leikkaa valtion tuloja 1 500 miljardilla dollarilla kymmenen vuoden aikana.

Valtion velaonotolle määriteltyä kattoa nostetaan maaliskuuhun 2019 saakka.

Armeijalle, terveydenhoitoon, hätäapuun

Paketti nostaa puolustuksen määrärahoja 80 miljardilla tänä vuonna ja 85 miljardilla ensi vuonna.

– Saavuttamamme kompromissi varmistaa, että ensimmäistä kertaa vuosiin armeijamme saa enemmän resursseja pitääkseen Amerikan turvallisena, kehui senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell.

Myös presidentti Donald Trump kannattaa pakettia. Trump korosti puolustusvoimien rahoituksen noston tärkeyttä twitter-viestissään.

63 miljardia dollaria myönnetään myös muun muassa lasten ja veteraanien terveydenhoitoon ja opioidien väärinkäytön taltuttamiseen. Rahaa myönnetään myös infrastruktuurin kohentamiseen. Ensi vuonna summa nousee 68 miljardiin.

Näiden lisäksi paketissa on 90 miljardin dollarin jälleenrakennustuki hurrikaanien runtelemille Floridalle, Puerto Ricolle ja Texasille.

Voi jopa käydä niin, että sopupaketti kaatuu kongressin edustajainhuoneessa, jossa republikaaneilla on selvä enemmistö (238 edustajaa demokraateilla 193). Paketin vastustajia löytyy molemmista puolueista.

Demokraatteja arveluttaa siirtolaisten kohtalo

Kovasta yrityksestä huolimatta demokraatit eivät saaneet pakettiin mukaan lapsena Yhdysvaltoihin vanhempiensa kanssa tulleiden siirtolaisten oikeutta jäädä maahan. Trumpin lakkauttaman ns. DACA-ohjelman piirissä on noin 800 000 ihmistä.

He luopuvat vipuvarrestaan

Angel Padilla, Indivisible-painostusryhmä

Kongressin edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi piti edustajainhuoneessa eilen ennätyspitkän – yli kahdeksan tuntia kestäneen – puheen, jossa hän yritti taivutella republikaaneja myöhemmin hyväksymään erillisen lain, joka takaa DACA-ohjelmassa olleille oikeuden jäädä maahan.

Pelosi ei sinänsä vastusta budjettipakettia, mutta ei myöskään kannusta aktiivisesti demokraatteja äänestämään sen puolesta.

Lapsena Yhdysvaltoihin tuotujen siirtolaisten oikeuksia puolustava mielenosoitus
Lapsena Yhdysvaltoihin tuotujen siirtolaisten puolesta on viikon aikana osoitettu mieltä laajasti, nämä mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina Los Angelesissa liittovaltion hallintorakennuksen edustalle.Mike Nelson / Epa

Monet liberaalit demokraatit sekä varsinkin latinotaustaiset kongressiedustajat ovat käärmeissään siitä, että puolue on nyt luopumassa kovimmasta painostuskeinostaan suostumalla budjettipaketiin. He todennäköisesti äänestävät pakettia vastaan.

– Mitä he oikein ajattelevat? He luopuvat vipuvarrestaan, sanoi turhautunut Angel Padilla, joka johtaa Trumpia vastustavaa Indivisible-painostusryhmää.

Republikaanien konservatiiveja puolestaan kammottaa budjettivajeen kasvu. Riippumaton liittovaltion budjettia valvova komitea arvio (siirryt toiseen palveluun)i, että vaje nousee 1,2 tuhanteen miljardiin dollariin vuonna 2019.

Sillä tasolla budjettivaje oli vuosina 2009-2012, edellisen presidentin, Barack Obaman ensimmäisellä kaudella. Silloin budjetilla elvytettiin vuoden 2008 romahduksesta toipuvaa taloutta. Vajeen takia vuonna 2011 sovittiin budjeteille rajoitusjärjestelmä, josta nyt luovutaan.

Minä en ole pelkästään "ei". Olen "ei helvetissä"!

Mo Brooks, republikaaninen edustajainhuoneen jäsen

Nyt Yhdysvaltain talouden pitäisi olla kunnossa, joten budjettivajeen kasvattamista pidetään tarpeettomana.

– Kannatamme armeijan joukkojemme lisärahoitusta, mutta liittovaltion kasvattaminen 13 prosentilla ei ollut se, mitä äänestäjämme lähettivät meidät tänne tekemään, moitti konservatiivinen, teekutsuliikettä tukeva edustajainhuoneen Freedom Caucus- ryhmä keskiviikkona.

– Minä en ole pelkästään "ei". Olen "ei helvetissä", jyrisi Freedom Caucusiin kuuluva republikaaniedustaja Mo Brooks. Brooksin mielestä budjettipaketti on "velka-narkkarin unelma".

Edustajainhuoneen republikaanijohtaja Paul Ryan kannattaa pakettia, ja yrittää kerätä sen taakse riittävästi maltillisia republikaaneja ja demokraatteja.

*Lue lisää: *Yhdysvalloissa senaatti sopuun budjetista

Yhdysvallat sinetöi hallinnon hätärahoituksen

Taistelu Yhdysvaltain julkisen hallinnon rahoituksesta jatkuu, demokraatit yrittävät jarruttaa päätöstäTaistelu Yhdysvaltain julkisen hallinnon rahoituksesta jatkuu, demokraatit yrittävät jarruttaa päätöstä