1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Kiemunki syyttää Sunny Car Centerin julkisselvittäjää kannetehtailusta ja rahanahneudesta: "Tämä on vähän maan tapa"

Sunny Car Centerin julkisselvittäjä on jättänyt autokauppayhtiön jälkisotkuista käräjäoikeuteen jo viisi haastehakemusta. Yhtiön entinen hallituksen jäsen Iisakki Kiemunki Hämeenlinnasta pitää toimintaa rahan keräämisenä asianajajan taskuun.

Sunny Car Center
Iisakki Kiemunki
Iisakki Kiemunki kommentoi Yle Hämeenlinnan Facebook-sivulla: "Systeemissä jonkun pitäisi valvoa, etteivät juristit pysty kauhomaan avatusta purkista itselleen määrättömästi veronmaksajien hilloa."Tiina Kokko / Yle

Sunny Car Centerin julkisselvittäjä, asianajaja Jorma Tuomaala on jättänyt käräjäoikeuteen kaikkiaan viisi haastehakemusta. Kolmessa haastehakemuksessa viidestä Iisakki Kiemunki on vastaajana joko yksinään tai muiden ohella. Iisakki Kiemunki oli Sunny Car Centerin hallituksessa ja samalla myös vuoroin Hämeenlinnan kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Iisakki Kiemunki on vähintäänkin närkästynyt Jorma Tuomaalan toiminnasta.

– Tuomaala pidentää prosessia tahallaan. Miksi hän ei esimerkiksi tehnyt tätä viimeistä kannettaan samalla, kun teki haastehakemuksen Ritaluomaa vastaan samoista rahoista? Kyse on vain siitä, että Tuomaala saa jokaisesta kanteestaan rahaa, puuskahtaa Kiemunki.

– Muutenkin Tuomaala lähti soitellen sotaan perehtymättä kunnolla Sunny Car Centeriä koskevaan materiaaliin. Hän teetti vain erityistarkastuksen ja alkoi lähetellä kanteitaan. Nyt kun vastaajat ovat kaataneet aiempien kanteiden väitteitä, hän on tehnyt uusia kanteita, väittää Kiemunki.

Kysyttäessä Kiemunki toki myöntää, että hänen näkemyksensä kanteiden väitteiden kaatumiseen on puolustuksen näkemys. Oikeudessa kanteista ei ole kaadettu vielä yhtään.

Suurempi yhteiskunnallinen ongelma

Hämeenlinnan merkittävänä kunnallispoliitikkona aiemmin toiminut Iisakki Kiemunki on laajemminkin huolestunut julkisselvittäjien tavasta toimia.

Veronmaksajien piikki on auki, eikä julkisselvittäjä menetä mitään, vaikka hän häviää kanteensa oikeudessa.

Iisakki Kiemunki

– Tämä on vähän maan tapa. Julkisselvittäjät pitkittävät juttuja mahdollisimman pitkään. Veronmaksajien piikki on auki, eikä julkisselvittäjä menetä mitään, vaikka hän häviää kanteensa oikeudessa. Palkka juoksee siitä huolimatta, ihmettelee Kiemunki.

Sunny Car Centerin julkisselvittäjä Jorma Tuomaala ei lähde kinaamaan Kiemungin kanssa julkisuudessa.

– Käräjät käydään Hämeenlinnassa, ei lehtien palstoilla, suostuu Tuomaala kommentoimaan.

Konkurssiasiamiehen toimisto lyttää Kiemungin väitteet

Sunny Car Centerin konkurssipesää seuraava konkurssiylitarkastaja Petri Hirsimaa konkurssiasiamiehen toimistosta (siirryt toiseen palveluun) tyrmää Kiemungin väitteet täysin.

– Ehdottomasti tämmöinen väite ei pidä paikkaansa, vastaa Hirsimaa Kiemungin näkemykseen siitä, että valtion piikki olisi auki julkisselvittäjille.

Ehdottomasti tämmöinen väite ei pidä paikkaansa.

Petri Hirsimaa

Suomessa nimitetään vuosittain viitisenkymmentä julkisselvittäjää. Valtio on varannut heitä varten yhteensä 700 000 euroa. Osa rahoista saadaan takaisin, kun konkurssipesiin saadaan rahaa.

– Konkurssiasiamiehen toimisto seuraa tarkkaan julkisselvityspesiä, koska konkurssiasiamiehen toimisto on saattanut julkisselvityksen vireille ja maksaa sen kustannukset. Kanteista sovitaan yleensä yhdessä julkisselvittäjän kanssa, kertoo Hirsimaa.

"Tiedän hyvin missä mennään"

Konkurssiylitarkastaja Petri Hirsimaa seuraa siis virkatyönään Sunny Car Centerin pesän selvitystä.

– Sunny Car Centerin julkisselvittäjä Jorma Tuomaala on lähettänyt kaikki nämä kanteet minulle etukäteen tiedokseni ja olen ne lukenut ja siinä mielessä hyväksynyt. Olen saanut Tuomaalalta alusta alkaen hyvin tietoa kaikista pesän vaiheista, eli tiedän hyvin missä mennään, vahvistaa Hirsimaa.

– Ehkä näissä piikki auki -väitteissä on vain vastaajan tapa puolustautua kanteita ja vaatimuksia vastaan, hymähtää Hirsimaa.

Ensimmäinen Tuomaalan viidestä haastehakemuksesta pääsee Hämeenlinnan käräjäoikeuteen maaliskuussa. Kyse on suurimmasta jutusta, jossa pesä vaatii takaisin yli kuutta miljoonaa euroa. Vastaajina ovat Sunny Car Centerin suuromistaja ja toimitusjohtaja Markku Ritaluoma ja Iisakki Kiemunki.

Lue seuraavaksi