Jääkiekon liigaottelu jyrää perinteen Mikkelissä – Vanhat tanssivat viikkoa ennen abien penkkareita

Mikkelissä vanhojen tanssit järjestetään samassa jäähallissa, missä SM-liigajoukkue Jukurit pelaa pelinsä. Vanhojenpäivä on myös pelipäivä. Niinpä vanhat tanssivat jo etukäteen.

Vanhojen tanssit
Vanhojen tanssit Mikkelin jäähallissa
Riina Kasurinen/Yle

Mikkelin lukiolaiset juhlivat lukion vanhimmiksi pääsyään tänä vuonna jo viikkoa ennen kuin abit on potkittu pois koulusta. Perinteisesti vanhojenpäivä järjestetään penkkareiden jälkeisenä päivänä eli helmikuun seitsemännen viikon perjantaina. Näin on nytkin suurimmassa osassa Suomea, mutta Mikkelissä tanssipäivää siirrettiin jääkiekko-ottelun takia.

Perinteiselle vanhojenpäivälle sattui Jukureiden ja Kalpan välinen liigamatsi, ja koska vanhat eivät Mikkelissä mahdu tanssimaan muualla kuin jäähallissa, piti keksiä jotakin. Liiga ei suostunut siirtämään peliä. Lukiolaiset järkyttyivät uutisesta.

– Tietysti aluksi se oli shokki, että mitä ihmettä. Vanhojen tanssit on kuitenkin meille kokemus vain sen ainoan kerran, Mikkelin Lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Wiktoria Ripatti sanoo.

Mikkelin Jukureiden mukaan pelin siirto ei toiselle päivälle ei olisi ollut mitenkään mahdollista. Runkosarjapelit täytyy saada mahdutettua syyskuun maaliskuun välille, Jukureiden toimitusjohtaja Tuomas Muotka sanoo.

– Tänä vuonna omat haasteensa toi vielä olympiatauko. Peli ei mahtunut muille päiville.

Mikkelin lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Wiktoria Ripatti
Mikkelin lukion oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Wiktoria Ripatti uskoo, että vanhojenpäivää tulee muisteltua vielä vanhana mummonakin.Riian Kasurinen/Yle

Lukiossa vanhojenpäivän siirto kuohutti siinä määrin, että lukiolaiset keräsivät adressia, jotta saisivat samanlaisen ikimuistoisen kokemuksen kuin muutkin. Muotka harmittelee, että lukiolaisten keskuudessa Jukurit herättää kiukkua.

Jukurit tarjosi lukiolaisille mahdollisuutta järjestää tanssit päiväsaikaan ennen peliä siirtämällä pelinsä alkamaan kello 19 kello 18.30 sijaan. Esimerkiksi Helsingissä vanhojen tanssit tanssitaan usein päivällä ja IFK:n peli pelataan illalla. Tosin tänä vuonna HIFK:lla ei ole peliä 16.2. kun vanhat tanssivat.

Mikkeliin on kuitenkin vakiintunut tavaksi tanssia myös illalla, jolloin tanssit keräävät suuren yleisön. Niinpä lukiolaiset päätyivät mieluummin tanssimaan viikkoa perinteistä aikaisemmin.

– Onhan tämä vähän erikoisempaa, ettei olla massan mukana vaan tanssitaan aikaisemmin kuin muut koulut. Parempi kuitenkin, että meillä on kokonaan oma päivä, eikä lyhennetyt tanssit, Ripatti sanoo.

– Olisihan se ollut kohtuullista, että peli olisi siirretty, kun meillä oli varaus jäähalliin aikaisemmin. Mutta varmaan siihen oli hyvä syy, miksei peliä voitu siirtää.

Vanhat tanssivat ensi vuonnakin, mutta missä?

Ongelma on vastassa myös tulevina vuosina. Vielä ei ole käyty keskusteluja siitä, miten ongelma ratkaistaan esimerkiksi ensi vuonna. Keskustelut on kuitenkin käynnistettävä viimeistään syksyllä, kaupungin sivistysjohtaja Virpi Siekkinen sanoo.

– Ratkaisuna voi olla se, että tanssit siirretään rakenteilla olevaan monitoimihalliin, jos siellä lattiamateriaalit ovat sellaiset, että siellä voi tanssia. Se ei tosin ole yhtä yleisöystävällinen kuin jäähalli.

Tyttöjä vanhojen tanssipuvuissaan
Kuvien ottaminen on vanhojenpäivänä iso juttu.Riina Kasurinen/Yle

Perjantait, jolloin vanhojen tanssitkin tanssitaan, ovat liigalle kriittisiä päiviä jatkossakin, Jukureiden toimitusjohtaja Muotka sanoo.

– Liigabisnes tuottaa Suomen tasolla noin 750 miljoonan euron tulovirrat kansalle, jota voisi verrata Lapin matkailuun. Pelit yritetään optimoida perjantaille ja lauantaille, koska liiketoiminta on silloin ihan eri tasolla kuin arkisin, Muotka sanoo.

Kun Mikkeli on tullut liigaan, niin hallin täytyy olla käytössä jääkiekkoa varten.

SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä

SM-liiga tekee otteluohjelmansa hyvissä ajoin. Muotkan mukaan siinä huomioidaan ne tapahtumat, jotka on mahdollista huomioida. Sitä hän ei osaa sanoa, kuuluvatko vanhojen tanssit huomioitaviin tapahtumiin. Siitä päättää liiga.

SM-Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä toteaa, että kaupungissa, jossa järjestetään liigapelejä, on sitouduttava siihen, että liigan kriteeristö täyttyy.

– Tätä ei pidä nyt tuijottaa vain Mikkelin näkökulmasta vaan täytyy huomioida koko SM-liiga. Kun Mikkeli on tullut liigaan, niin hallin täytyy olla käytössä jääkiekkoa varten, Järvelä sanoo.

Jäähallin käytöstä Mikkelissä päättää kaupunki. Kaupunki omistaa jäähalli-yhtiöstä suurimman osan, ja Jukurit muutaman prosentin.