Hallitus puolusti aktiivimallia, lehterillä mielenosoitus – näin eduskunnan kyselytunti eteni

Kevätkauden ensimmäisellä suullisella kyselytunnilla käytiin vilkasta keskustelua aktiivimallista.

Kyselytunti (Eduskunta)
Juha Sipilä
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva ja Yle Uutisgrafiikka

Eduskunta kokoontui torstaina iltapäivällä kevätkauden ensimmäiselle suulliselle kyselytunnille.

Kokoomuksen Paula Risikko on kyselytunnilla ensi kertaa eduskunnan puhemiehenä.

Oppositio toi esiin työttömien huolta

Kyselytunnin aluksi SDP:n Tarja Filatov kysyi aktiivimallista. Filatovin mukaan ihmiset ovat olleet vihaisia työttömyysturvan leikkaamisesta. Vielä useammat ovat olleet huolissaan, kuinka he voivat täyttää aktiivimallin velvoitteet. Filatov kysyy kuinka hallitus lieventää ihmisten pelkoa.

Sinisten ministeri Pirkko Mattilan mukaan hallitusta sitoo eduskunnan lausuma työttömyysturvalain seurannasta. Sinisten Jari Lindström lisää, että on olemassa työvoimapalveluita, jotka katsotaan aktiivitoimiksi.

Filatov vastaa että velvoitteita joutuvat täyttämään sellaisetkin, jotka eivät ole työmarkkinakelpoisia. Mattilan mukaan tarkennuksia soveltamisohjeisiin tehdään.

Vihreiden Touko Aallon mielestä hallitus on tehnyt työmarkkinoista vähemmän joustavia esimerkiksi rajaamalla työttömien lasten päivähoitoa. Aalto myös kysyi, onko hallituksen tarkoitus korjata aktiivimallia siten, että aktiivisuutta voisi osoittaa vapaaehtoistyön kautta.

Touko Aalto
Touko AaltoAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva ja Yle Uutisgrafiikka

Vasemmistoliiton Li Andersson piti aktiivimallin keskeisenä ongelmana sitä, että se pahentaa byrokratiaa. Andersson kysyi, harkitseeko hallitus karenssien lyhentämistä.

Työministeri Jari Lindströmin mukaan työvoimapalvelujen osalta määrärahatilanne on hyvä, ja muualla työnhakua voidaan vaatia aktiivisemmin kuin Suomessa.

Rinne: Keskeytetäänkö toimeenpano

Sinisten kansanedustaja Matti Torvinen kysyy, kuinka muuntokoulutusta palveluammatteihin parannetaan. Lindströmin mukaan muuntokoulutusta on edistetty nopealla aikataululla.

SDP:n Antti Rinne pitää ihmisten aktivointia takaisin työelämään hyvänä, mutta toimeentulosta leikkaaminen aiheuttaa huolta. Hän piti käsittämättömänä, että leikataan työttömyysturvaa ihmisiltä, jotka yrittävät päästä töihin ja palveluihin. Rinne kysyy, eikö lain toimeenpanoa olla valmiita keskeyttämään.

Antti Rinne
Antti RinneAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva ja Yle Uutisgrafiikka

Pääministeri, keskustan Juha Sipilä vastaa aktiivimallin olevan vain yksi osa hallituksen toimia. Sipilän mukaan pitää käydä huolella läpi, miksi aktiivimallin piiriin on joutunut työkyvyttömiä ihmisiä.

Lindström: Aktiivimallia seurataan

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto piti lain ongelmana sen rankaisevan työttömiä asioista, joihin ei voi vaikuttaa ja ongelmallisena samalla voimaan tulleita muita lakeja, jotka voivat rangaista työtöntä. Hän kysyy, eikä aktiivimallin toimeenpanoa kannattaisi keskeyttää ja kuinka ongelmat korjataan.

Lindströmin mukaan mallia seurataan ja tehdään korjaavia toimenpiteitä eduskunnan edellyttämällä tavalla. Hän sanoo ettei lainsäädäntö voi olla sellaista, että sen oltua hetken voimassa lyödään hynttyyt tiskiin.

Jari Lindström
Jari LindströmAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva ja Yle Uutisgrafiikka

Pääministeri Sipilä muistuttaa, että työttömien kerran kolmessa kuukaudessa tehtäviä haastatteluja vastustettiin aikanaan tässä salissa kovaan ääneen, mutta nyt niistä tulee hyvää palautetta.

Sipilä kommentoi Antti Rinteelle, että koko maasta pitäisi löytyä työmahdollisuuksia, jotka täyttävät aktiivimallin velvoitteet.

Soveltamisohjeet työn alla

Vasemmistoliiton Anna Kontula ihmetteli, miksi edelleen aktiivimallin soveltamisohjeet puuttuvat ja kuinka tämä sopii yhteen sen kanssa, että Suomi on oikeusvaltio. Hän kysyi, kuinka aktiivimallia voidaan seurata.

Anna Kontula
Anna KontulaAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva ja Yle Uutisgrafiikka

Pirkko Mattila toteaa, että soveltamisohjeet valmistellaan prosessissa, jossa on useita eri osapuolia. Hänen mukaansa missään ei saa tulla kohtuutonta tilannetta ja lakia on näiltä osin parannettava.

Pirkko Mattila
Pirkko MattilaAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva ja Yle Uutisgrafiikka

Valtiovarainministeri, kokoomuksen Petteri Orpo piti hallituksen velvollisuutena vastata siitä, että työvoimapalveluita on. Hän kommentoi että tässä salissa on vastustettu kaikkia hallituksen työllistämistoimia ja toivoi, että asioita mietitään yhdessä eikä vain vastusteta kaikkea.

Petteri Orpo
Petteri OrpoAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva ja Yle Uutisgrafiikka

Lindström piti isona kysymyksenä sitä, ettei kaikkiin työttömiin käytetä samoja keinoja, vaan ihmiset pitää pystyä paremmin ohjaamaan oikeisiin toimenpiteisiin.

Vihreiden Touko Aalto kommentoi, että kaikki tässä salissa lienevät samaa mieltä siitä, että aktivointi on hyvä asia. Hän kritisoi aktiivimallin edistävän työsuhteiden silppuisuutta. Sipilä korosti vastauksessaan, että lyhyilläkin työsuhteilla on aktivoiva ja kuntouttava merkitys.

Syrjäseutujen asunnot puhuttivat

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kysyy näivettyvien alueiden asuntotilanteesta. Hän muistutti, että aktiivimalli ei koske sopeutumiseläkettä saavia kansanedustajia. Hän kysyi valtiovarainministeriltä, kuinka hallitus ryhtyy asunto- ja velkaloukkuun jääneiden ihmisten turvaamiseksi.

Ministeri Kimmo Tiilikainen kommentoi hallituksen edistävän talouskasvua myös seutukaupungeissa ja pyrkivän parantamaan työllisyystilannetta. Hän myönsi, että paikoin omistus- ja vuokra-asuntojen tilanne joillain alueilla on hankala, mutta hallitus ei ole valmistelemassa asuntojen omutuspalkkiota, joka nousi esille presidentinvaalikampanjoinnin aikana.

Huhtasaaren mukaan perussuomalaiset ehdottaa laajaa ohjelmaa, jolla muun muassa tuettaisiin ahdinkoon ajautuneita perheitä ja tarjottaisiin muuttoavustuksia. Sipilä vastaa että työttömyys vähenee koko Suomessa, ja se on parasta mahdollista aluepolitiikkaa, mitä hallitus voi tehdä.

Lehterillä mielenosoitus

Istunto keskeytyi hetkeksi lehterillä olleen mielenilmauksen takia, jolla ilmeisesti vastustettiin Turkin hallitusta. Katko kesti noin minuutin.

Lue tästä lisää mielenilmauksesta: Harvinainen tilanne eduskunnassa, mielenilmaus keskeytti kyselytunnin hetkeksi

Aktiivimallin jälkeen käytiin keskustelua terveydenhuoltoalan työtaistelusta. Orpo vastasi, että hallitus ei ole osapuoli näissä neuvotteluissa.

Kristillisten Päivi Räsänen kysyi, mikä on hallituksen viesti esimerkiksi synnyttäjille. Keskustan Annika Saarikko toivoi, että osapuolet löytävät ratkaisun työehtokiistassa ja korosti, että potilasturvallisuus ei vaarannu.

Katso kyselytunti Ylen Areenasta.