1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pätkätyö

"Olen pätkätyötön, pätkäyrittäjä ja pätkäope" – monen ansio koostuu silpusta, eikä viranomaisten kankeus tee elämää helpommaksi

Epätyypilliset työsuhteet yleistyvät, mutta viranomaisten järjestelmät eivät pysy perässä. Pätkätyöläisen ja osa-aikayrittäjän vapaa-aika kuluu byrokratian rattaissa.

pätkätyö
Elisa Kaurala valokuvaa
Elisa Kauralalle harrastuksena alkaneesta valokuvauksesta on tullut myös ammatti.Timo Nykyri / Yle

Elisa Kauralan, 27, kännykkä herättää hänet aikaisin niinäkin aamuina, jolloin tiedossa ei ole töihin lähtöä. Opettajien sijaisuuksista ilmoitetaan jopa vain tunnin varoitusajalla. Tekstiviestiinkin on vastattava välittömästi, mikäli mielii työkeikan saada.

Kaurala valmistui opettajaksi viime keväänä, mutta kokoaikaista työtä ei ole löytynyt. Oulussa opettajista on ylitarjontaa ja sijaisuuksistakin käydään kovaa kilpailua.

– Yhtä opettajan virkaa voi hakea pari sataa pätevää opettajaa, joten voi olla tyytyväinen, mikäli pääsee edes haastatteluun, Kaurala kuvailee vallitsevaa tilannetta.

Elisa Kaurala
Elisa Kaurala haluaa tehdä töitä, vaikka se tietää epäsäännöllistä toimeentuloa.Timo Nykyri / Yle

Tällä hetkellä Kaurala on töissä, mutta keväästä hänellä ei ole mitään tietoa. Edessä voi olla jälleen työttömyysjakso ja satunnaisia sijaisuuksia. Myös Kauralan pienimuotoinen yritystoiminta valokuvaajana saattaa työllistää häntä satunnaisesti. Arjesta ja toimeentulosta on tullut silppua.

– Olen pätkätyötön, pätkäyrittäjä ja pätkäope.

Työtodistuksen puute jumitti rahat kuukausiksi

Osa-aikayrittäjän, työttömän ja pätkätyöläisen yhdistelmä ei ole helppo ja se vaatii paljon paperinpyöritystä viranomaisten kanssa. Kaurala laskee toimittaneensa viimeisen kahden kuukauden aikana Kelaan viisi eri hakemusta ja kuusi liitettä. TE-toimistoon hän on tehnyt kaksi ilmoitusta ja soittanut kerran.

Viranomaisen sähköiset järjestelmät ja yhteistyö saavat Kauralalta kritiikkiä. Hänestä ne eivät toimi tarpeeksi jouhevasti hänen tilanteessaan, kun tuloja voi tulla monesta eri lähteestä.

Toivottavasti tulorekisteri helpottaisi asiakkaiden tilannetta muutaman vuoden päästä.

Pirjo Juntunen

Kaurala kertoo odottaneensa rahojaan pisimmillään neljä kuukautta. Syynä oli työtodistuksen puuttuminen. Se oli hautautunut työnantajan pöydälle.

Rahojen viipyminen on tarkoittanut välillä sitä, että Kaurala on joutunut turvautumaan esimerkiksi vanhempiinsa vuokranmaksua varten. Säännöllisimmän toimeentulon Kaurala saisi olemalla pelkästään työttömänä, mutta sitä hän ei halua.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston palvelujohtaja Pirjo Juntunen myöntää, että nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei ole tarpeeksi kannustava epätyypillisissä työsuhteissa toimimiseen. Osa-aikayrittäjyyden ja pätkätyöllisyyden odotetaan kuitenkin lisääntyvän. Tähän kannustaa muun muassa työttömien aktivointimalli.

Pirjo Juntunen
Pirjo Juntunen tunnustaa, että järjestelmät eivät ole pysyneet muuttuvien työnkuvien mukana.Timo Nykyri / Yle

Juntunen on tietoinen myös sähköisten palvelujen saamasta kritiikistä. Hän kertoo, että uudet järjestelmät ovat tekeillä, mutta niiden saamiseen kuluu vielä ainakin pari vuotta.

– Toivottavasti tulorekisteri helpottaisi asiakkaiden tilannetta muutaman vuoden päästä.

Aikaa vievä yrittäjyys voidaan tulkita päätoimiseksi

Yritystoimintaansa varten Elisa Kauralan piti tehdä tarkka selvitys valokuvaukseen käyttämästään ajasta. Se ei saanut olla este muun työn vastaanottamiselle.

Juuri yritystoimintaan käytetty aika painaa Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston työttömyysturvasta vastaava palveluesimies Jukka Nilivaaran mukaan puntarissa, kun arvioidaan oikeutta työttömyysturvaan. Tilanteet arvioidaan hänen mukaansa tapauskohtaisesti.

Edes tulojen pienuus ei automaattisesti tarkoita, että olet oikeutettu työttömyysturvaan.

– Yritystoiminta voi olla hyvinkin työllistävää, mutta myös tappiollista, eikä se siitä huolimatta oikeuta työttömyyskorvaukseen, Nilivaara sanoo.

Tuntuu, että Kela ja TE-toimisto eivät keskustele keskenään ja tukien maksaminen viivästyy sen vuoksi.

Elisa Kaurala

Niin sanottua kevytyrittäjyyttä työttömyysturvalaki ei tunne. Ihminen on joko päätoiminen tai sivutoiminen yrittäjä, Nilivaara kertoo.

Osa-aikayrittäjiä on alkanut tulla yhä enemmän esimerkiksi myyntialalle ja hyvinvointipalveluihin, Pirjo Juntunen kertoo. Esimerkiksi kotikutsuilla kiertävät myyjät tai personal trainerit voivat työskennellä yrittäjinä osa-aikaisesti.

– Yrittäjyyttä myös edellytetään yhä useammassa työssä, Juntunen sanoo.

Työttömän kannalta yritystoimintaan on kuitenkin tullut helpotuksia (siirryt toiseen palveluun). Tämän vuoden alusta alle neljä kuukautta kestäviä yrittäjyysjaksoja ei TE-toimistossa edes tutkita. Aiemmin raja oli kaksi viikkoa.

Valokuvaaja voi olla osa-aikayrittäjä

Elisa Kauralan pieni yksiö toimii samalla hänen valokuvausstudionaan. Huonekalut siirretään syrjään ja seinälle levitetään kangas, jota vasten hän pystyy ottamaan esimerkiksi muotokuvia.

Elisa Kauralan koti
Elisa Kauralan pieni koti taipuu myös valokuvausstudioksi.Timo Nykyri / Yle

Harrastuksena alkaneesta valokuvauksesta on tullut Kauralalle yksi tulonlähteistä. Valokuvaus ei kuitenkaan työllistä häntä kuin sesonkiluonteisesti. Lähinnä kesäisin, jolloin hän kuvaa häitä. Sen vuoksi hän voi toimia osa-aikayrittäjänä, eikä se estä saamasta työttömyyskorvausta.

Kaurala kokee, että TE-toimistossa hänen osa-aikayrittäjyyteensä on suhtauduttu myönteisesti, mutta Kelan kanssa on hankalampaa.

– Tuntuu, että Kela ja TE-toimisto eivät keskustele keskenään ja tukien maksaminen viivästyy sen vuoksi.

_A-Teema: Työtä! Miksi tekevälle ei löydy työtä ja työ ei löydä tekijäänsä? Suomen suurin keskusteluohjelma torstaina 15.2. TV1 kello 21.05. _

Elisa Kaurala mukana keskustelemassa työelämästä ja sen muutoksesta torstaina Yle Oulun facebook (siirryt toiseen palveluun)-livessä kello 17.30 alkaen. Keskustelu kuultavissa myös myös Yle Radio Suomen Oulun lähetyksissä.

Lue seuraavaksi