Nuori rallikuski tähyää maailmalle: Ajokorttia ei vielä ole, mutta SM-rallista tuli jo pisteitä

Suomalainen valmennusosaaminen autourheilussa on kansainvälisesti hyvin arvostettua.

ralliautoilu
Yle Uutiset Pirkanmaa: 17-vuotias kisaa SM-rallissa ilman ajokorttia
Yle Uutiset Pirkanmaa: 17-vuotias kisaa SM-rallissa ilman ajokorttia

Ylöjärvi17-vuotias Aleksi Röyhkiö sovittelee kypärää päähänsä teollisuusalueella. Aikomuksena on antaa näyte siitä, miten yli kaksisataa hevosvoimaa kiidättää kevyttä ralliautoa.

Tehdasvalmisteisen Renault Twingon pärähtäessä käyntiin kunnioitus lajia kohtaan kasvaa. Jo ajopelin ääni kertoo, että kaasun painuessa pohjaan kuljettajan on tiedettävä, mitä tekee.

– Se on sellainen pelonsekainen jännitys, mitä kovaa ajettaessa tuntee, Aleksi Röyhkiö kertoo.

Kapealla lumisella tiellä auton vauhti on hetkessä yli 100 kilometriä tunnissa. Tiukka kurvi pyöräyttää auton luisuun, joka pysyy hallinnassa kaasun, nopean vaihtamisen ja käsijarrun avulla.

Ei tämä olisi ollut mahdollista ilman omaa isää.

Aleksi Röyhkiö

Aleksi Röyhkiö ajoi ensimmäisen kerran ralliautoa 13-vuotiaana. Nyt neljä vuotta myöhemmin nuori ylöjärveläinen kilpailee jo rallin Suomen mestaruudesta.

Uudet säännöt sallivat alle 18-vuotiaan, kriteerit täyttävän, ajokortittoman nuoren osallistua SM-ralliin. Röyhkiö oli mukana ensimmäistä kertaa tammikuussa, ja avasi SM-pistetilinsä historian nuorimpana kuljettajana.

– Kyllä sen tunturissa huomasi, että vauhtini riittää, kun kaikki osuu kohdalleen.

Aleksi Röyhkiö ajaa ensimmäisen SM-rallinsa tulevana viikonloppuna Rovaniemen Arctic Lapland Rallyssa.
Aleksi Röyhkiö kuuluu juniorimaajoukkueeseen ja autourheilun kansallisen lajiliiton erikoisvalmennettaviin.Jarno Saari

Isän tuki on tärkeintä

Aleksin isä Tero Röyhkiö ajoi kilpaa 1980-luvulla ja poika on ollut mukana pienestä pitäen. Nyt Aleksi kuuluu sekä juniorimaajoukkueeseen että autourheilun kansallisen lajiliiton erikoisvalmennettaviin.

Suomalainen valmennusosaaminen on kansainvälisesti erittäin arvostettua. Juniorimaajoukkueen jäsenillä katsotaan olevan mahdollisuudet yltää lajeissaan maailman huipulle.

– Tulevaisuuden tähti -palkinto kiinnostaa, koska silloin pääsee Neste-ralliin ajamaan ilmaiseksi WRC3-luokkaa ja siitä on tie ulkomaille auki, Aleksi Röyhkiö toteaa.

Toisen polven ralliautoilija saa tukea myös isältään, joka on tiimin huoltopäällikkö. Aleksin mukaan häneltä tulee apua aina kun sitä tarvitsee.

– Sehän on tärkein tuki, ei tämä olisi ollut mahdollista ilman omaa isää.