Teuva jatkaa itsenäisenä – kriisikunta selviää ilman kuntaliitosneuvotteluja

Teuvan kunta pysyy toistaiseksi itsenäisenä. Kunta sai vakuutettua valtiovarainministeriön virkamiehet, että säästötoimet riittävät eikä kuntaliitosneuvotteluja tarvita.

Kriisikunnat
Viidenkymmenen euron seteleitä.
Miljoonan euron säästöt riittävät toistaiseksi pitämään Teuvan kunnan itsenäisenä. Tarkka taloudenpito jatkuu kunnassa lähivuosinakin.Henrietta Hassinen / Yle

Teuvan kunta saa jatkaa itsenäisenä. Kriisikuntatyöryhmä kokoontui torstaina viimeisen kerran Helsingissä.

Tapaamisen lopputuloksena oli, että valtiovarainministeriö ei esitä Teuvalle kuntaliitosselvitystä.

Teuvan kunnanhallituksen puheenjohtaja Esko Lehtimäki on helpottunut:

– Kyllä täytyy myöntää, että on kivi osittain vierähtänyt sydämeltä. Olen ollut pitkään yhteisissä asioissa mukana, ja kyllä tämä on yksi niitä kovimpia paikkoja.

– Me saamme jatkaa. Saimme vakuutettua valtiovarainministeriön virkamiehet siitä, että meillä on mahdollisuus selvitä palvelujen tuottamisista tästä eteenpäin ja veloista, Lehtimäki ynnäsi. – Mutta totta kai meitä seurataan vielä monen vuoden ajan.

Puheenjohtaja Lehtimäki korostaa, että kaikki ne säästöt, jotka kunnassa on luvattu tehdä, täytyy nyt toteuttaa. Myös uusia ratkaisuja kustannustehokkuuden aikaansaamiseksi täytyy miettiä.

Teuva laati itsenäisyyden säilyttämiseksi yli miljoonan euron säästöohjelman.

– Se teki kipeää, Lehtimäki myöntää.

Yhtenäisyys vakuutti

Ratkaisevana kunnanhallituksen puheenjohtaja pitää sitä, että valtuusto ja kunnanhallitus tekivät säästöpäätökset yksimielisesti.

– Päätös vakuutti. Virkamiehet uskoivat, että myös jatkossa toteutamme ohjelmaa.

Teuvan kunnan säästöohjelma on laadittu vuoteen 2020 asti, mutta päätökset ulottuvat myös aina vuoteen 2023. Kattamatonta alijäämää kunnalla on yli 6 miljoonaa euroa.

Ratkaisevaa kunnan tulevaisuuden kannalta on paitsi oma talouskuri myös maakuntauudistus, joka toteutuessaan helpottaisi kunnan kustannuspaineita, Esko Lehtimäki mainitsee.

Teuva saa nyt hengittää hetken vapaammin. Seuraavan kerran kunnan talouskuuria tarkastellaan ensi syksynä.