Saara Aalto uskoo monstereihin: "Niillä on voitettu Euroviisuissa ennenkin"

Suomen viisuedustajan kolmesta kilpailukappaleesta ensimmäisenä julkaistu on nimeltään Monsters.

Saara Aalto
Saara Aalto
Saara AaltoJari Kovalainen / Yle

– Ei tässä ehtinyt juuri joulua viettämään, Saara Aalto puuskahtaa.

Hän työsti kappaleita Euroviisuja varten koko loppuvuoden nopealla tahdilla. Kappaleita syntyi biisinikkareiden kanssa, jotka olivat Ruotsista, Norjasta, Briteistä ja Suomesta.

– Biisintekoprosessi oli tosi raskas. Me tehtiin niin paljon kappaleita. Mä halusin tehdä niitä viimeiseen deadlineen asti, niin paljon kuin kerkeän, että meillä on mahdollisimman iso määrä biisejä. Mä annoin kaikkeni.

Reilun parinkymmenen kappaleen joukosta löytyi kuitenkin ne kolme, joista yleisö ja kansainväliset raadit valitsevat Suomen lopullisen edustuskappaleen.

Kappaleet julkaistaan helmikuussa kolmena perättäisenä perjantaina. Ensimmäinen kappale on Monsters.

Monsters on ensimmäinen Saara Aallon UMK18-kilpailukappale.
Monsters julkaistaan Saara Aallon kolmesta UMK18-kilpailukappaleesta ensimmäisenä. Biiseistä yksi valitaan Suomen edustuskappaleeksi Euroviisuihin 2018. Edustuskappale valitaan 3.3. Espoo Metro Areenalla UMK18: Saara Aalto -showssa, joka lähetetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa.

Voiko hirviöillä voittaa toistamiseen?

Monsters-kappale on tehty vain muutaman tunnin aikana Lontoossa. Kappaleen on tuottanut ruotsalainen The Family, joka on tehnyt muun muassa Ruotsin Måns Zelmerlövin viisuvoittajabiisin Heroes.

Aalto kuvailee kappaletta kaikki Euroviisu-kriteerit täyttäväksi. Se kertoo pään sisällä olevista monstereista eli hirviöistä, jotka estävät menemästä elämässä eteenpäin. Niistä voi kuitenkin päästä yli, Aalto vakuuttaa biisissään.

Suomi voitti Euroviisut ensimmäisen kerran vuonna 2006 Lordin esityksellä ja he olivat monstereita eli hirviöitä. Saara Aalto uskoo samanlaisten merkkien olevan ilmassa tämän kappaleen kanssa.

– Hirviöthän ovat voittaneet jo viisut kerran eli tässä on joku tällainen merkki. Kyllä mua nauratti silloin, kun me tehtiin biisiä, että tajuatteko, että me ollaan kerran voitettu Euroviisut ja ne olivat hirviöitä, Aalto nauraa.

Suomen voitosta on myös 12 vuotta ja 12 on korkein viisuissa annettu pistemäärä. Sattumaako?

– Mä todellakin uskon tällaisiin merkkeihin! Saara Aalto huudahtaa.

Kansainvälista huippua myös koreografioissa

Saara Aallon kaikki kolme viisuehdokaskappaletta esitetään UMK18: Saara Aalto –lähetyksessä 3. maaliskuuta. Espoon areenalla nähdään jokaiseen kappaleeseen tehdyt esitykset, joiden koreografina on maailmankuulu Brian Friedman.

Hän teki koreografiat Aallon esityksiin Britannian X Factorissa. Fridman on aiemmin luonut koreografioita esimerkiksi Britney Spearsille ja Beyoncélle.

– Meidän yhteistyö X Factorissa oli vaan niin taianomaista. Me ymmärsimme toisiamme täysin, Aalto hehkuttaa.

X Factorin jälkeen Friedman sanoi Aallolle, että jos tämä joskus tarvitsee koreografioita johonkin, niin ottaa yhteyttä.

– Se hetki oli nyt! Hänen tyylinsä sopii niin hyvin Euroviisuihin. Tehdään isosti ja hieman erikoisemmin. Onneksi Brian lähti mukaan. Tämä on hienoa myös Suomen televisiolle, että saadaan tuollainen tekijä tänne tekemään show’ta.

Ehtiikö Saara viisujen avajaisiin?

Saara Allon keväästä on tulossa kiireinen, sillä hän on mukana myös Suomen X Factorissa tuomarina. Viisut ja kykykisa menevät päällekkäin aivan loppumetreillä. X Factorin finaali ja Euroviisujen avajaiset Lissabonissa ovat samana iltana.

Viisujen avajaisissa ovat mukana kaikki osallistujamaat sekä valtava määrä median edustajia. Viisuedustajille tilaisuus on yksi tärkeimmistä näkyvyyden kannalta.

Kummassa tilaisuudessa Saara Aalto aikoo olla?

– Tässä pitää miettiä asioita monelta kantilta ja yrittää järjestää tämä parhain päin, että kaikki ovat tyytyväisiä, Aalto muotoilee tässä vaiheessa.

Saara Aallon toinen UMK18-kilpailukappale julkaistaan 16.2. ja kolmas 23.2.