Hyppää sisältöön

Tuotantokanien kasvatukseen kaivataan pelisääntöjä – kasvattajat ja Evira kiistelevät kanien elinolosuhteista

Tuotantokanien kasvattajat toivovat, että tulevaan eläinsuojelulakiin kirjataan selkeät tuotantokanien kasvatusolosuhteet. Paljon keskustelua herättää arktisen eläimen määritelmä ja voidaanko kaneja kasvattaa ulkona.

Kuva: YLE

Vaikka kaneja on kasvatettu ravinnoksi jo sadan vuoden ajan, ei kaneille ole määritelty tarkkoja ohjeita, millaisissa oloissa niitä kuuluisi kasvattaa.

Eviran verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) mainitaan, että tuotantokaneihin sovelletaan valtioneuvoston eläinsuojeluasetusten mukaan koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelua koskevia säädöksiä. Asetuksen vaatimuksia voi käyttää apuna arvioitaessa esimerkiksi tuotantokanien tarvitseman tilan suuruutta.

– Tuotantotarkoituksessa pidettävien kanien pidossa tulee noudattaa eläinsuojelulain (247/1996 (siirryt toiseen palveluun)) ja -asetuksen (396/1996 (siirryt toiseen palveluun)) vaatimuksia. Vaikka valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta (674/2010 (siirryt toiseen palveluun)) ei koske tuotantokaneja, voi Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön näkemyksen mukaan asetuksen vaatimuksia kuitenkin käyttää apuna arvioitaessa esimerkiksi tuotantokanien pitopaikan lattian ja riittävän tilan vaatimuksia, ylitarkastaja Sari Salminen Eviran eläinten terveys ja hyvinvointi -yksiköstä toteaa.

Tämä määritelmä ei kuitenkaan tyydytä tuotantokaneja kasvattavia tahoja.

Kasvatusta ulkotiloissa?

Tuotantokaneja kasvattavat ovat ymmällään, saako tuotantokaneja kasvattaa ulkohäkeissä. Kaniininkasvattajat ry:n puheenjohtaja Laura Mehtosen mukaan osa eläinlääkäreistä ei ole puuttunut ulkohäkitykseen, kun taas osassa tapauksissa seuraukset ulkohäkitykselle ovat olleet vakaviakin.

Turun hallinto-oikeudessa käsitellään parhaillaan tapausta, jossa lähes 250 kania lopetettiin pykälän 44 (siirryt toiseen palveluun) mukaisesti. Yhtenä syynä päätökseen oli ulkohäkitys.

– Kaneja kasvatetaan ulkona kautta maailman. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on ihan eläinsuojelulaissa, että jos kasvatetaan kaneja ulkona, niille tulee tarjota vettä kaksi kertaa vuorokaudessa. Mutta Evira ei ymmärrä, että kaneja voitaisiin pitää ulkona. Ne vetoaa siihen, että kani ei ole arktinen eläin ja että kanit pitää laittaa sisälle, Mehtonen kertoo.

Evira uskoo, että keskustelu ulkotiloissa kasvattamisen kiellosta on lähtenyt liikkeelle tekstistä, jossa Evira toteaa kanin alkuperästä: Kani ei ole kotoisin arktisilta alueita eikä ole lajina sopeutunut Suomen talveen, kuten esimerkiksi metsäjänis. Kanit suojautuvat maanalaisiin luolastoihin talvella sielläkin, missä ilmasto ei ole likimainkaan yhtä ankara kuin meillä.

– Kanien kasvatus ympärivuotisesti esimerkiksi ns. varjotaloissa ei käsityksemme mukaan tarjoa maamme ilmasto-olosuhteissa riittävää suojaa liiallista kylmyyttä vastaan. Jos kaneja pidetään ulkona myös talviaikaan, tulisi niillä Eviran näkemyksen mukaan olla käytettävissä myös riittävät ja asianmukaiset sisätilat, joihin ne pääsevät suojaan epäsuotuisilta sääoloilta, ylitarkastaja Sari Salminen toteaa.

Mehtosen mukaan, mikäli ulkohäkitys kielletään, hankaloittaa se alaa entisestään.

– Jos kanin ulkonapito kielletään Suomessa, niin loppuu varsinkin suurempi kaninkasvatus lihaksi, Mehtonen toteaa.

Määritelmä eläinsuojelulakiin

Eläinsuojelulaki uudistuu vuonna 2020. Nykyinen laki on vuodelta 1996.

Yli 200-sivuinen lakiehdotus (siirryt toiseen palveluun) on tällä hetkellä lausuntokierroksella 28. helmikuuta 2018 asti. Tuotantokanien kasvattajat toivovat, että lakiin kirjattaisiin erillinen pykälä koskien tuotantokanien olosuhteita.

– Toivon, että saisimme sinne lakiin tuotantokanipykälän, että ei olisi tällaista viidakkoa, jossa jokainen saa tulkita asiasta, miten haluaa, Mehtonen toteaa.

– Olemme ymmärtäneet, että ministeriön tarkoituksena on valmistella yksityiskohtaisempaa lainsäädäntöä tuotantotarkoituksessa pidettävien kanien suojelusta. Ennen lainsäädännön valmistumista olemme Evirassa ehdottaneet, että elinkeinon edustajat laatisivat hyvän käytännön oppaan näiden eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi, Salminen kertoo.