1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kanada

Kanadalainen sukellusvene mukana Tyynenmeren alueella ensimmäisen kerran 50 vuoteen

Alus partioi läntisellä Tyynellämerellä 200 päivän ajan.

Kanada
Kuvassa on Kanadan lippu, sotilas seisoo sen vieressä
Sergey Dolzhenko / EPA

Kanadalainen sukellusvene partioi läntistä Tyynenmeren aluetta ensimmäistä kertaa lähes 50 vuoteen, kertoo maan laivasto torstaina. Partioinnin taustalla ovat lisääntyneet jännitteet Pohjois-Korean ydinaseohjelman vuoksi.

– Tämä tehtävä osoittaa Aasian ja Tyynenmeren alueen strategisen merkityksen Kanadalle ja vahvistaa Kanadan sitoutumista alueellisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisessä, kertoi kapteeni Rick Donnelly uutistoimisto AFP:lle.

Aluksen tehtävä kestää lähes 200 päivää. Se käy satamissa muun muassa Japanissa ja Guamissa, joka on Mariaanien saariryhmän suurin saari Tyynellämerellä.

Sukellusvene osallistui myös harjoitukseen ulkomaisten laivastojen kanssa, mutta ei tee mitään olympialaisten turvallisuusvarmistusta Pyeongchangin talviolympialaisiin liittyen.

Aluksella ei ole Kanadan mukaan "suoraa osallisuutta" Pohjois-Korean sanktioiden täytäntöönpanossa. Aluksen tehtävänä on seurata kauppa- ja sotilasaluksia ja puuttua epäilyttävään toimintaan, mukaan lukien alusten väliset rahtikuljetukset kaukana satamista.

Pohjois-Koreaa on syytetty siitä, että maa pyrkii välttämään pakotteita, jotka sille on asetettu. Pohjois-Korean epäillään siirtävän tuontitavaraa ulkomaisista aluksista sen omille aluksille avomerellä.

Lue myös:

Reuters: Pohjois-Korea on hyötynyt kielletystä kaupasta yli 200 miljoonaa dollaria

Pohjois-Korean pakotteet hidastavat ruoka-apua – 60 000 lasta vaarassa kuolla nälkään

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi