Lähes puolet Satakunnan kunnista tarjoaa nuorille maksutonta ehkäisyä – loputkin harkitsevat

Rauman kaupungin lisäksi kuusi kuntaa Pohjois-Satakunnassa tarjoaa maksutonta ehkäisyä nuorille. Eurajoella maksuton ehkäisy toteutuu tänä vuonna.

perhesuunnittelu
Laborantti tutkii kondomeja thaimaalaisella tehtaalla.
Narong Sangnak / EPA

Maksuton ehkäisy nuorille on yleistynyt hitaasti Satakunnassa. Rauman kaupunki tarjosi pitkään ainoana kuntana maakunnassa maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille. Nyt ilmapiiri on kääntymässä ja maksutonta ehkäisyä tarjoaa tai suunnittelee jo moni muukin kunta.

200 tyttöä joka vuosi

Raumalla maksutonta ehkäisyä alettiin tarjota alle 20-vuotiaille yli seitsemän vuotta sitten. Tuolloin nuoret kertoivat, että ehkäisyn puute johtui usein rahapulasta. Maksuttoman ehkäisyn myötä teiniraskaudet ja abortit lähtivät hurjaan laskuun.

– Käynneillä saatiin myös seksitaudit seulottua ja hoidettua. Täytyy kuitenkin muistaa, että pelkästään ilmaiset pillerit eivät riitä, vaan samalla tarvitaan neuvontaa ja ohjeistusta, toteaa Nortamon perhekeskuksen päällikkö Anna Kuromaa.

Nykyisin noin 200 tyttöä vuosittain aloittaa Raumalla maksuttoman ehkäisyn.

Hyvää palautetta Pohjois-Satakunnassa

Rauman hyvien kokemusten ja Väestöliiton aktiivisen kampanjoinnin myötä maksuton ehkäisy alkaa pikku hiljaa yleistyä Satakunnassakin.

Pohjois-Satakunnassa Jämijärvi, Honkajoki, Kankaanpää, Karvia, Pomarkku ja Siikainen aloittivat viime syksynä maksuttoman ehkäisyn alle 20-vuotiaille. Palaute nuorilta on ollut hyvää.

Eurajoella maksuton ehkäisy on toteutumassa tänä vuonna 13-20 -vuotiaille.

Nakkilassa, Kokemäellä ja Harjavallassa on tavoitteena sisällyttää alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy ensi vuoden budjettiin.

Eurassa, Säkylässä ja Huittisissa asiasta on keskusteltu, mutta toistaiseksi se ei ole edennyt sitä pidemmälle.

– Maksutonta ehkäisyä 15-20-vuotiaille harkittiin kuluvan vuoden talousarvioon, mutta määrärahaa ei osoitettu. Perusteina olivat aborttien hyvin alhainen määrä, tehokas perhesuunnitteluneuvolan työ sekä terveydenhoitajan jalkautuminen pitämään yläkoululle ehkäisyvastaanottoa, kertoo ylihoitaja Heli Salo-Kivinen Säkylän terveystoimesta.

Pori miettii vielä

Poriin maksutonta ehkäisyä nuorille on yritetty saada jo jonkin aikaa. Asiaa ovat ajaneet muun muassa poliittiset nuorisojärjestöt. Päätöksentekoon asia ei ole vielä edennyt.

Tällä hetkellä kaupunki tarjoaa perusturvan alueella eli Porissa Ulvilassa ja Merikarvialla puolen vuoden ilmaisen ehkäisypaketin ehkäisyn aloittaville alle 23-vuotiaille.

Lisäksi Pori on jo muutaman vuoden ajan tarjonnut kaikille maksuttoman hormoni- tai kuparikierukan abortin tai raskauden jälkeen.

Maksuttomasta ehkäisystä säästöä

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tilastojen mukaan Suomessa tehtiin toissavuonna noin 9 500 raskaudenkeskeytystä.

Raumalla maksuttoman ehkäisyn kustannuksiksi on arvioitu noin 20 000 euroa vuodessa. Kaupungissa on laskettu, että tulee halvemmaksi kustantaa maksuton ehkäisy kuin abortti. Yksi raskaudenkeskeytys maksaa 1 500- 2 000 euroa.

–Raskaudenkeskeytyksistä aiheutuvia henkisiä ongelmia on lähes mahdoton arvioida, sanoo perhekeskuksen päällikkö Anna Kuromaa.

Tarkennus 21.2.2018 klo 14.04: Eurajoella maksuton ehkäisy on toteutumassa alle 25-vuotiaille toukokuussa. Aiemmin Eurajoella pohdittiin maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille.