Ministeri Lindström: Riitely voi pilata hallituksen työllisyystavoitteen

Työministeri Jari Lindström haluaa, että työttömien tausta huomioidaan paremmin TE-palveluissa.

Ylen aamu
Jari Lindström
Työministeri Jari Lindström vieraili Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.Yle

Työministeri Jari Lindström (sin.) uskoo, että hallitus pääsee 72 prosentin työllisyystavoitteeseen, jos talouskasvu jatkuu ja työllistämistoimenpiteitä jatketaan. Lindström vieraili Ylen aamu-tv:ssä perjantaina. Lindström toteaa, että viennin elpyminen ja talouskasvu ovat auttaneet tavoitteeseen pääsyssä merkittävästi.

Tilastokeskuksen tammikuussa julkaiseman työvoimatutkimuksen mukaan joulukuun työllisyysasteen trendi oli 70,7 prosenttia. (siirryt toiseen palveluun)

Kiistelty kiky vaikutti myönteisesti

Lindströmin mukaan keskinäinen riitely voi vielä kuitenkin vesittää tavoitteen. Esimerkiksi kilpailukykysopimuksesta sopiminen toi luottamusta investointeihin, vaikka sopimus koettiin ikäväksi.

– Tämä on hyvä esimerkki Tehyn osalta, että asiat voidaan sopia. Positiivinen vire minun mielestäni jatkuu, Lindström sanoo.

Kunta-alan työehtokiistaan saatiin sopu torstai-iltana Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn osalta.

Välimuoto porkkanan ja patistelun välille

Hallitus päättää huhtikuussa muun muassa aktiivimallin tulevaisuudesta ja mahdollisista muista työllisyystoimenpiteistä. Lindström kertoo, että poliittisessa harkinnassa ovat vielä omaehtoisen työnhaun malli ja työaikalaki. Vielä on kuitenkin auki, millaisia esitykset tulevat olemaan.

Tavoitteena on Lindströmin mukaan löytää välimuoto porkkanan ja patistelun välille. Ongelmana on, että nykyinen järjestelmä kohtelee kaikkia työttömiä samalla tavalla.

– Meidän on huomioitava, että on sellaisia, jotka eivät koskaan työllisty avoimille markkinoille. Heihin täytyy kohdentaa heille sopivia toimenpiteitä.

Tulevaisuudessa ostopalveluita?

Lindström ei lupaa TE-toimistoille suoraan lisää resursseja, sillä kasvupalvelu-uudistuksen takia TE-toimistot ja ELY-keskukset on tarkoitus lopettaa sellaisinaan. Kasvupalveluiden on tarkoitus tulla voimaan maakuntauudistuksen yhteydessä vuonna 2020.

– Palveluita ei lopeteta, mutta niitä voidaan ostaa ulkopuolelta. Täytyy miettiä, mikä on resurssien kannalta järkevää.

Lue myös:

Kartat sen kertovat: Sipilän hallituksella on mitä tavoitella, kun kurkistaa naapureihin

Tarkennus 9.2. klo 12.34: Lindström on työministeri, ei työ- ja elinkeinoministeri.