Nousiaisten vesijohtoverkostossa alkamassa tehopuhdistus – "Näyttää siltä, että olemme voiton puolella"

Nousiaisten kunnan vesijohtoverkoston tehoklooraus on sujunut ongelmitta. Vesikriisin kustannukset heijastunevat tulevaisuudessa kuntalaisten lompakkoon.

vesihuolto
Nainen täyttää vesikanisteria.
Kalle Mäkelä / Yle

Nousiaisten kunnan vesijohtoverkoston tehopuhdistus alkaa, kun klooraus on saatu valmiiksi. Perjantaina tehokloorausta tehdään vielä etäisimmissä linjoissa.

Kunta tiedottaa huuhtelun alkamisesta kunnan nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) ja tekstiviestien välityksellä. Tähän mennessä vesijohtoverkoston tehoklooraus on sujunut ongelmitta.

–Tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme voiton puolella. Nyt toivon kaikille kestävyyttä tilanteessa, huokaisee Nousiaisten kunnanjohtaja Jaana Karrimaa.

Kiinteistöjen sisäisen putkiston vedenjuoksutus alkoi ohjeistuksen mukaisesti torstaina. Veden käyttökielto on edelleen voimassa.

Vesikriisi heijastunee kuntalaisten lompakkoon

Kun Nousiaisten vesikriisi on pitkittynyt, monet kuntalaiset ovat alkaneet pelätä, että kriisin vaikutus ulottuu tulevaisuudessa jopa kuntaveroon.

– Kyllähän tästä kieltämättä on aiheutunut kunnalle aika paljon kustannuksia. Meillä on vesihuoltolaitos omana osakeyhtiönään, ja sen kaikki tulot tulevat vesi- ja viemärimaksuista. Toivottavasti vakuutukset ovat kunnossa. Korvausvaatimuksia tästä tulee varmasti, sanoo kunnanjohtaja Jaana Karrimaa.

Hän ei uskalla kuitenkaan vielä arvioida vesikriisin aiheuttamia kustannuksia.

– Riski on olemassa, että tämä heijastuu vesi- ja viemärimaksuihin, sanoo Karrimaa.

Naapurikuntien apu lämmittää

Nousiaisten kunnanjohtajan päivät ovat olleet vesikriisin keskellä pitkiä. Karrimaan mukaan vesikriisistä on opittu kunnassa paljon.

– Katselen asiaa enemmän sisältäpäin ja toimijoiden näkökulmasta. Mielestäni olemme selvinneet erittäin hyvin tästä kaikesta. Tiedottaminen on toki ollut haastavaa. Miten saadaan asianmukainen ja ajantasainen tieto kaikille kuntalaisille?

– Kyllähän pienet organisaatiot ovat tällaisen tehtävän edessä hyvin hankalassa asemassa. Olemme saaneet onneksi apua naapurikunnilta. Näin sen huomaa, kuinka haavoittuvainen nyky-yhteiskunta on.

Karrimaa on ollut iloinen siitä, että kuntalaisten yhteisöllisyys on kasvanut voimakkaasti vesikriisin aikana. Esimerkiksi torstaina lähes sata vapaaehtoista kuntalaista oli tarjoamassa apuaan.

– Arvostan heidän toimintaansa todella paljon, päättää Karrimaa.

Juttuun täsmennetty kello 12.37 tieto huuhtelun aloittamisesta ja lisätty tieto kunnan käyttöönottamasta tekstiviestipalvelusta.