Hyppää sisältöön

Ostatko lapselle kenkiä kirpputorilta? – Tässä asiantuntijoiden 6 vinkkiä käytettyjen lastenkenkien ostamiseen

Vääränlainen jalkaterän asento voi pahimmillaan tarttua käytetystä kengästä uudelle käyttäjälle.

Kenkien pohjien liiallinen kuluma on aina pahasta seuraavalle käyttäjälle. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Lasten kenkiä kierrätetään Suomessa vilkkaasti. Kysyimme fysioterapeuttien vinkit siihen, miten käytettyjä kenkiä tulisi tutkia ennen ostamista.

1. Katse pohjaan!

Tarkastele kengän ulkopohjaa. Askeltaessa kulumista syntyy niihin kohtiin, missä kontakti maahan tai lattiaan on suurin. Pohjassa voi näkyä kulumaa, mutta sen tulisi olla oikeissa paikoissa: kantapään kohdalla ulkosyrjässä sekä päkiässä pottuvarpaan ja kakkosvarpaan kohdalla. Liiallinen kuluma on aina pahasta.

Pahimmillaan jalan virheasento voi periytyä kengän mukana uudelle käyttäjälle, koska rakenteiltaan pehmennyt ja esimerkiksi linttaan astuttu kenkä ohjaa uudenkin käyttäjän jalan virheelliseen asentoon. Riski on olemassa, eikä sitä kannata ottaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että lapsen jalka muovautuu länkisäärestä pihtipolveksi ja lopulta kehityksen myötä jalka suoristuu. Jalkapöydän painopisteet voivat siis vaihdella, eikä kaikesta tarvitse huolestua.

Pohjan liiallinen kuluminen on aina merkki kengän kilometrien täyttymisestä. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

2. Siisti yleisilme

Kengän siisti ulkonäkö kertoo, että kenkää ei todennäköisesti ole vielä käytetty loppuun. Rähjäisen kengät rakenteet ovat jo kovin kuluneet ja sen kilometrit ovat täynnä. Kiinnitä huomiota myös kengän kiinnitysmekanismien toimivuuteen: tarrojen on oltava pitävät, jotta kenkä asettuu kunnolla jalkaan.

Lika ei haittaa.

3. Kengän takaprofiili

Katso käytettyjä kenkiä myös suoraan takaa. Hyvät käyttökengät ovat takaapäinkin symmetriset. Kengän napakka pohja voi monesti pysyä muodossaan, mutta pehmeämpi varsi antaa periksi. Jalkaterien erilaiset asennot paljastuvat usein kengän takaa, kun katsoo kengän pehmeitä rakenteita.

Virunut varsi voi ohjata jalkaa epäedulliseen asentoon. Joka tapauksessa sellaisen kengän rakenne on heikentynyt.

Tarkastele kenkiä myös suoraan takaa, niiden tulisi olla symmetriset. Kuvan vasen kenkä on antanut periksi pehmeistä rakenteista. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

4. Kengän sisäpuoli

Kengän käyttökelvottomuus voi paljastua myös vuorista. Reikäinen vuori kantapäässä kertoo, että edellisen käyttäjän jalka on päässyt turhan paljon liikkumaan kengässä. Silloin kyseessä on voinut olla liian iso kenkä tai huono kantapään kuppi. Repaleinen vuori ei ole lämmin ja se voi hangata uuden käyttäjän jalkaa.

Tasaisesti kulunut vuori kertoo omaa kieltään kengän käyttöiän päättymisestä.

5. Urheilujalkineet ja juhlakengät riskittömämpiä

Käytettyjen kenkien käyttämisessä on asiantuntijoiden mukaan aina riskinsä. Pahimmillaan uusi käyttäjä oppii edellisen käyttäjän epäedullisen liikemallin, ja tästä voi ikävimmillään seurata myöhemmin kiputiloja polviin, lonkkiin ja selkään.

Käyteyistä kengistä aiheutuvien ongelmien riski kasvaa sitä mukaan, mitä enemmän jalkinetta käyttää. Tämän vuoksi turvallisempia valintoja ovat esimerkiksi lasten juhlakengät sekä aivan pienimpien lasten jalkineet. Myös pikkulasten monoille ja luistimille tulee harvoin kovin suuria käyttöaikoja vuodessa.

6. Joustava pohja

Hyviä ja huonoja kenkiä on myynnissä sekä uusina että käytettyinä. Tervejalkaisen lapsen kengän ei tarvitse olla kovin tukeva. Tärkeää on, että rakenne tukee lapsen jalan anatomiaa.

Pohja on parhaimmillaan ohut ja joustava, näin varpaat pääsevät tekemään töitään ja jalalla on kontakti alustaan.

_Artikkelin lähteinä on käytetty fysioterapeutti Satu Viirua Lappeenrannasta sekä fysioterapeutti Pasi Saloa Lappeenrannasta. _