1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alko

Uusi alkoholilaki puraisi – Alkon myynti romahti

Alko menetti yksinoikeutensa vahvoihin oluisiin, siidereihin ja lonkeroihin vuodenvaihteessa.

Taannoisen lakiesityksen arvion mukaan Alko menettäisi noin 70 prosenttia oluen, siiderin ja long drink -juomien myynnistään alkoholiuudistuken seurauksena. Kuva: Annika Holmbom / Yle

Valtio-omisteisen Alkon olut-, siideri- ja lonkerokauppa romahti tammikuussa rajusti: litroina mitattuna miinusta kertyi oluissa 27 prosenttia, lonkeroissa 39 prosenttia ja siidereissä 12 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Kaikkiaan Alkon kokonaislitramyynti putosi tammikuussa lähes kahdeksan prosenttia, mikä sekin on poikkeuksellisen syvä niiaus. Alkon myyntitaulukko löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Romahduksen taustalla on vuodenvaihteessa jo osittain voimaan astunut uusi alkoholilaki, joka vei Alkolta yksinoikeuden vahvojen oluiden, siidereiden ja lonkeroiden myyntiin. Maksimissaan 5,5 -prosenttisia juomia saa nyt myös muun muassa ruokakaupoista, kioskeista ja huoltamoilta.

Alkon myyntimiinukseen vaikutti myös alkoholijuomaveron korotus, joka nosti hintoja heti vuoden alusta keskimäärin viisi prosenttia.

Myynnin pudotus ei yllättänyt, vaikka jäikin pahimpia pelkoja matalammaksi. Jo viime syksyn lakiesityksessä arvioitiin, että Alko menettäisi arviolta noin 70 prosenttia oluen, siiderin ja long drink -juomien myynnistään. Se tietää noin seitsemän prosentin vähennystä liikevaihtoon ja 13 prosentin miinusta litramyyntiin, rahassa noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Alko ennakoi alkoholilain uudistamisen edetessä, että yhtiön myynti laskee lakiuudistuksen myötä.

– Vielä tammikuun myynnin perusteella on liian aikaista sanoa, mikä se lopullinen prosentti tulee olemaan. Arviomme ovat olleet oikean suuntaisia, kommentoi Alkon talousjohtaja Anton Westermarck.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Myymälöitä lisää

Alko varoitti jo vuosi sitten isoista irtisanomisista ja myymälöiden sulkemisista, jos yhtiön liikevaihto supistuu alkoholiuudistuksen seurauksena lakiluonnoksessa arvioidulla tavalla. Alkon palveluksessa on väkeä noin 2500 henkilötyövuoden verran.

Eikä lainlaatijakaan kiellä riskiä. Lakiesityksessä todetaan, että jos Alkon myymäläverkostoa joudutaan supistamaan, supistukset koskisivat erityisesti harvaan asuttuja alueita. Niiden paikkaajaksi lainlaatija tarjoaa Alkolle omia myymäläautoja.

Alkolla on nyt 355 myymälää ja sen kokonaismyynti oli viime vuonna 93,2 miljoonaa litraa. Myynti oli samoissa miljoonissa edellisen kerran 2000-luvun alussa. Silloin myymälöitä oli 270–280.

Heikosta tammikuusta huolimatta Alko lisää myymälöiden määrää tänä vuonna yhteensä neljällä: pääkaupunkiseudulle avataan kolme uutta myymälää ja Tampereen Ratinaan yksi. Uudet myymälät sijoittuvat alueille, joille rakennetaan voimakkaasti. Lisäksi Alko remontoi tänä vuonna 40 myymälää eli saman verran kuin viime vuonnakin.

Ennätysvuodesta 10 vuotta

Alkon litramyynti on laskenut 10 vuotta putkeen. Yhtiön historian paras vuosi oli 2007. Silloin juomia myytiin 113,5 miljoonaa litraa. Ennätysvuodesta on tultu alas yli 20 miljoonaa litraa.

Valtionyhtiönä Alko on maksanut omistajalleen osinkoa noin 30–40 miljoonaa euroa vuodessa. Osingonmaksukyky on riippuvainen yhtiön liikevoitosta.

– Veronkorotuksella ja lakimuutoksella on vaikutuksensa liikevoittoon, mutta vielä on vaikea sanoa, miten paljon liikevoitto muuttuu, arvioi Alkon liiketoimintajohtaja Kari Pennanen.

Kello 11.54. Lisätty tietoja Alkon tiedotteesta.

_Kello 15.22. Lisätty Kari Pennasen kommentteja. _