"Pitäkää tunkkinne!" – Tehyn jäsenet suuttuivat kunta-alan neuvottelutuloksista, mutta harva jätti liiton

Tehyn Facebook-sivuille on kertynyt satoja kommentteja, joissa arvostellaan työehtosopimusneuvottelujen tulosta.

Tehy
Kunta-alan työehtosopimusneuvotteluja jatkettiin Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalosen (edessä selin) ja julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtajan, OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen johdolla Helsingissä 6. helmikuuta 2018.
Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut Helsingissä 6. helmikuuta 2018. Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (edessä selin).Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kunta-alan työehtokiistaan Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn osalta saatu sopu on suututtanut monet liiton jäsenet. Esimerkiksi neuvottelutulosta avaavaan Facebook-julkaisuun on kertynyt noin kahdentoista tunnin aikana yli 700 kommenttia. Suurin osa kommentoijista kertoo olevansa pettyneitä ratkaisuihin. Osa on jopa kertonut eronneensa tai aikovansa erota liitosta.

– Eroilmoitus lähti tänään. Kuinkahan monta muutakin teki saman? Joukkovoimaa???? Pitäkää tunkkinne!

– Huoh. Että jatketaan vaan "korkeiden" liitonmaksujen maksamista tyhjästä. Tuntuu ettei liitot oikeasti pidä hoitajien puolta. Kylläpä muut alat saa lakkoilla hyvillä mielin, liitot saavat kohtuu hyvin tahtonsa läpi - mennään sitten hoitoalalle. Liitto taputtelee päähän todeten: "Rakkaat Hoitajat, tämä on kutsumusammatti!"

– Te annoitte jälleen huijata itseänne. Tulos on reilusti tappiollinen eikä kata edes lomarahojen menetystä. Kunta pääsi jälleen huijaamaan hoitajia

– Jotta palkat kuntoon vai miten se meni? Liitto ainakin vaihtuu, että moi moi.

Monet kommentoijat olisivat toivoneet parempaa palkankorotusta ja lomarahakompensaatiota. Osa on myös hämillään siitä, mitä tuloksellisuuteen liittyvä kertaerä käytännössä tarkoittaa.

Oma sopimus koetaan tärkeäksi

Myös Twitterissä ihmiset purkavat pettymystään sopimukseen.

Osa tuo kuitenkin esiin sen, että oma sopimus on edennyt ensimmäistä kertaa eikä palkkoja ole helppoa saada korotettua paljon yhdellä sopimuksella.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pääluottamusmies ja valtuuston jäsen Juha Honkakoski tuo esiin sopimuksen hyviä puolia.

Eroamisia toistaiseksi vähän

Tehyn järjestötoiminnan johtaja Tanu Heikkinen kertoo, että tämän päivän aikana eroilmoituksia on tullut 60. Heikkinen arvioi, että kyse on varsin tavallisesta määrästä. Esimerkiksi kuukaudessa Tehystä eroaa keskimäärin parisataa jäsentä pelkästään eläköitymisten takia.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer kokoontuu lähipäivinä päättämään neuvottelutuloksen hyväksymisestä.

Lue myös:

Kunta-alan työehtokiistaan on syntymässä sopu – Kertaerästä kovin vääntö