Hyppää sisältöön

Hoitovirhe tuhosi Kalevi Inhan munuaiset pysyvästi: "Vaikka kaikki korvattiinkin, terveyttäni en enää takaisin saa"

Hoitovirheet olivat viedä Kalevi Inhalta hengen ja tuhosivat hänen munuaisensa, mutta niiden myötä Inha oli perustamassa Suomen ensimmäistä potilaiden asiakastoimikuntaa Vaasan keskussairaalaan. Nyt hänet palkittiin työstään potilasturvallisuuden edistäjänä.

Kuva: Antti Haavisto / Yle

80-vuotias Kalevi Inha on edelleenkin ikäisekseen hyväkuntoisen näköinen ja kuuloinen. Hän on kuitenkin pysyvästi sairas keinomunuaisella ja jatkuvan hoidon varassa elävä hoitovirhepotilas.

Kaikki alkoi vuonna 2011 monelle ikäihmiselle tyypillisistä virtsavaivoista. Mitä oikein tapahtui?

– Hakeuduin aikanaan Vaasan keskussairaalaan virtsavaivojeni vuoksi. Pääsin lääkärille, joka määräsi minulle lääkehoidon, joka kuitenkin tuhosi munuaiseni ja johti pysyvään munuaisten vajaatoimintaan. Jälkeenpäin kävi nimittäin ilmi, että vaiva olisi vaatinut virtsarakon katetrointia. Se jäi kuitenkin tekemättä, Inha kertoo.

Virheestä alkoi vuosien taistelu paitsi hengestä, myös potilaan oikeuksista.

Inha joutui kolmen ja puolen vuoden mittaiseen dialyysihoitoon, jota annettiin joka toinen päivä. Yhteensä näitä keinomunuaishoitoja jouduttiin tekemään yli 500 kertaa, ja vaikka Inhalla onkin nyt keinomunuainen, joutuu hän käymään hoidoissa lopun ikänsä.

Potilasvakuutuskeskus totesi myöhemmin päätöksessään, että juuri munuaisten kannalta tärkeimmän operaation, katetroinnin, laiminlyönti johti niiden vajaatoimintaan ja tuhoutumiseen. Ja vaikka dialyysihoito aloitettiinkin, tehtiin vielä siinäkin hoitovirhe.

– Dialyysihoidossa käteen asennettava verisuoniteitse vaikuttava fisteli asennettin minulle väärin. Tehtävässä epäonnistuttiin kahteen kertaan ja minulle piti tehdä yhteensä kolme leikkausoperaatiota, vaikka se oikein tehtynä olisi voitu hoitaa yhdellä kertaa, Kalevi Inha muistelee.

Jotain hyvääkin

Vaikka seuraukset olivat Inhalle karmeat ja kauaskantoiset, johti se, paitsi oman tapauksen, myös muiden vastaavaa kokeneiden ihmisten etujen ajamiseen. Vaasaan nimittäin perustettiin viitisen vuotta sitten Suomen ensimmäinen potilaille tarkoitettu asiakastoimikunta. Sitä oli aloitteliaan Inhan lisäksi laittamassa alulle myös Marina Kinnunen, joka toimii nykyään Vaasan sairaanhoitopiirin johtajana.

– Tämä toimikunta vaikuttaa Vaasan sairaanhoitopiirin alueella ja se on keskittynyt nimenomaan asiakkaiden ja potilaiden etujen ajamiseen sekä tiedon jakamiseen hoitovirheissä ja muissa epäselvyyksissä. Vaikka olenkin itse ollut tässä omassa tapauksessani aloitteellinen ja sinnikäs, kaikki eivät sitä osaa olla. Monille meistä lääkäri on jumalasta seuraava, eikä heidän sanaansa osata kyseenalaistaa, Kalevi Inha tietää.

Suomen Potilasturvallisuusyhdistys palkitsi (siirryt toiseen palveluun) Vaasan keskussairaalassa hiljattain viisi potilasturvallisuudessa ansioitunutta henkilöä. Vaikka yleensä ansiomerkin saavatkin hoitotyön ammattilaiset, myönnettiin palkinto myös Kalevi Inhalle.

Perusteluissa korostettiin miten Inha omalla esimerkillään ja avoimuudellaan on vaikuttanut potilasturvallisuuden kehittämiseen ja myös potilaan näkökulman esille saamiseen paitsi alueellisesti, myös valtakunnallisesti.

Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Terveyttä ei voi ostaa

Hoitovirheitä sattuu maassamme nykyään jo noin 9000 vuodessa, joista noin neljännes on korvattavia. Yhteiskunnalle aiheutuvat vuosittaiset hoitovirhekulut ovat jo miljardiluokkaa ja tapausten määrä näyttää nousevan jatkuvasti. Potilasvakuutuskeskus tilastoi (siirryt toiseen palveluun)terveydenhuollon yhteydessä aiheutuneita henkilövahinkoja vuosittain. Näiden tilastojen valossa Vaasa pärjäsi hyvin, sillä sairaanhoitopiirissä tehtiin hoitovirheitä maassamme kaikkein vähiten (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka yksittäiset korvaukset voivat olla huomattaviakin, kyse on myös potilaan pysyvästä haitasta ja jopa terveyden menetyksestä.

– Tänä päivänä voin olosuhteisiin nähden suhteellisen hyvin, mutta koskaanhan ei voi varmuudella tietää, hylkiikö minulle asennettu keinomunuainen vai ei. Sain aikanaan tapauksen johdosta myös melko tuntuvan rahallisen korvauksen ja kaikki lääkkeet sekä hoidot ovat toki ilmaisia, mutta terveyttäni en koskaan takaisin saa, Kalevi Inha sanoo.

.
.