Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvaa Vaasassa ja Seinäjoella – ”Kunnat eivät ole nähneet lapsiperheitä investointeina, vaan menoina"

Selvästi yleisin syy ilmoituksille Vaasassa on vanhempien päihteidenkäyttö.

sosiaalipalvelut
leikkiväline leikkipuistossa
Markus Sjöberg / Yle

Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvaa sekä Vaasassa että Seinäjoella vuosittain.

Seinäjoella lastensuojeluilmoituksia tehtiin viime vuonna yli 1500 ja määrä on kasvanut yli sadalla joka vuosi. Vaasassa ilmoituksia tehtiin viime vuonna 1 330, kun vielä vuonna 2015 ilmoituksia tehtiin vain tasan tuhat.

Tulosaluejohtaja Erkki Penttinen Vaasasta ei osaa sanoa yksittäistä selvää syytä sille, miksi tilanne on muuttunut viime vuosina niin merkittävästi.

– Siellä on varmasti monta tekijää takana. Yksi on se, että työllisyystilanne on muuttunut huonommaksi. Sitten ovat nämä päihde- ja mielenterveysongelmat sekä huumeet, Penttinen pyörittelee.

– Perheillä ei myöskään usein enää ole ylisukupolvista tukea. Isovanhempia ei välttämättä ole siinä lähellä.Selvästi yleisin syy ilmoituksille Vaasassa on vanhempien päihteidenkäyttö.

Muita yleisiä syitä ovat lapsen päihteiden käyttö, perheväkivalta sekä vanhempien mielenterveysongelmat.

Vaasan tilannetta tarkkaillaan Ilmoitusten määrän kasvusta johtuen 

Vaasassa ei ehditä reagoida ilmoituksiin lain vaatiman määräajan sisällä. Aluehallintovirasto on siksi ryhtynyt tarkkailemaan Vaasan lastensuojelun tilannetta.

– Täytyy katsoa, onko meidän anottava lisäresursseja, Penttinen toteaa.

Penttinen huomauttaa, että lastensuojelutapausten määrä ei kuitenkaan välttämättä vähene lisäämällä resursseja vain juuri lastensuojeluun. Panostusta tarvitaan ennaltaehkäisevään työhön, jota voidaan tehdä neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa.

Hiljattain ilmestynyt Kuntaliiton lastensuojelukysely kertoo, että lastensuojelun tilanne on vaikeutunut valtakunnallisesti. Huolta herättää esimerkiksi henkilöstön riittävyys.Penttinen muistelee nähneensä jo 1990-luvulla dokumentin, jossa Etelä-Suomen lastensuojelun tilannetta kuvattiin katastrofaaliseksi.

– Kunnat eivät ole nähneet lapsiperheitä investointeina, vaan enemmänkin menoina. Lapsiperhetyössä investoinnit tarkoittavat yleensä lisähenkilöstöä ja henkilöstön lisääminen on monelle kunnalle vaikea asia.

Eroparit soittavat turhaan 

Seinäjoelta huomautetaan, että vuosittain sadat lastensuojeluilmoitukset ovat turhia.Yleisimmät turhat ilmoitukset koskevat huoltoriitoja. Esimerkiksi eroparit soittavat lastensuojeluun, jos tapaamiset eivät toteudu.

Seinäjoen kaupungin lastensuojelujohtaja Janne Pajaniemi muistuttaa, että lastensuojeluun tulee ilmoittaa vain vakavissa, lapsen kasvua uhkaavissa tilanteissa.Muissa asioissa tulee olla yhteydessä esimerkiksi kaupungin perheneuvontaan tai kirkon perheasiain neuvottelukeskukseen.

Vaasan lastensuojelun tilanteesta kertoi ensimmäisenä Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun).