1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Korea

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea varastivat huomion avajaisissa – kättelivät parin metrin päässä vakavasta USA:n Pencestä

Olympialaisissa seurataan tarkkaan, miten Yhdysvallat reagoi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin siskon paikallaoloon.

Etelä-Korea
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo-Jong talviolympialaisten avajaisissa.
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo-Jong tapasivat talviolympialaisten avajaisissa.Yonhap / EPA

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo-Jong aloittivat olympialaiset sovinnon eleellä eli kättelemällä kisojen virallisessa avajaisseremoniassa perjantaina. Koreoiden joukkueet myös marssivat yhteisen lipun alla.

Kim Yo-jong saapui Etelä-Koreaan perjantaiaamuna. Lentokentällä kaikkien kiinnostuksen kohteena ollut pohjoiskorealainen oli pukeutunut mustaan pitkään takkiin ja hymyili hieman kameroiden räiskyessä ympärillä.

Kim Yo-jong matkusti Incheonin lentokentälle valtion yksityiskoneella, jossa lensi myös Pohjois-Korean muuta johtoa. Kimin sisko on osa Pohjois-Korean virallista valtuuskuntaa, jota johtaa maan nimellinen valtionpäämies 90-vuotias Kim Young-nam.

Pohjois-Korean delegaation lentokone laskeutui Etelä-Koreaan.
Pohjois-Korean delegaation lentokone laskeutui Etelä-Koreaan.Yonhap / EPA

Kim Yo-jong on ensimmäinen Pohjois-Korean vallassa olevan suvun jäsen, joka on vieraillut Etelä-Koreassa sitten 1950-luvun Koreoiden välisen sodan.

Illallisilla ei kontaktia

Olympialaisia edeltäviä tilaisuuksia on seurattu haukan katseella. Sekä Yhdysvaltojen edustaja varapresidentti Mike Pence että Pohjois-Korean delegaatio osallistuivat kisoja edeltäville illallisille.

Kontaktia maiden välillä ei kuitenkaan ole ollut. Varapresidentin tiedottajan mukaan Pence oli kiertänyt keskustelemassa eri illallispöydissä, mutta "ei kohdannut pohjoiskorealaisten delegaatiota".

BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että Yonhap-uutistoimiston mukaan Pence olisi lähtenyt tilaisuudesta viiden minuutin jälkeen. Myöhemmin kerrottiin, että Pence oli lähtenyt tapaamaan Yhdysvaltojen joukkuetta.

Aiemmin perjantaina Pence oli tavannut Etelä-Koreaan loikanneita pohjoiskorealaisia.

Myös avajaisissa Pohjois-Korean Kim Yo-Jong ja Kim Young-nam istuivat lähellä Yhdysvaltojen varapresidenttiparia. Tälläkään kertaa maiden edustajat eivät tiettävästi kätelleet.

Olympialaisten avajaisseremoniassa Yhdysvallat ja Pohjois-Korea istuivat kahden penkin päässä toisistaan.
Olympialaisten avajaisseremoniassa Yhdysvallat ja Pohjois-Korea istuivat kahden penkin päässä toisistaan.Christian Bruna / EPA

Illallisia isännöi Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in. Presidentti Moon näkee olympialaiset mahdollisuutena kohentaa Koreoiden välisiä suhteita.

Moon on myös kutsunut Kim Yo-jongin ja Kim Young-namin palatsiinsa lounaalle lauantaina. Kim Yo-Jongin uskotaan vievän viestin veljeltään presidentti Moonille tapaamisessa.

CNN:n diplomaattilähteiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan presidentti Moon olisi saamassa kutsun vierailulle Pohjois-Koreaan, joka tapahtuisi "tämän vuoden aikana".

"Varokaa hymydiplomatiaa"

Yhdysvallat ei ole ainoa, joka on kritisoinut Pohjois-Koreaa. Japanin pääministeri Shinzo Abe varoitti perjantaina Etelä-Koreaa lumoutumasta Pohjois-Korean "hymydiplomatiasta" olympialaisten aikana.

Pyeongchangissa on myös ollut muutamia mielenosoituksia esimerkiksi Pohjois-Koreaa vastaan.

Pohjois-Korean delegaation Kim Yo-Jong ja Kim Young-nam Etelä-Koreassa.
Pohjois-Korean delegaation Kim Yo-Jong ja Kim Young-nam Etelä-Koreassa.Yonhap/ EPA

Kim Yo-jongin uskotaan olevan 30-vuotias. Hänen roolinsa Pohjois-Koreassa vahvistui viime vuonna, kun Yo-jong ylennettiin jäseneksi maata johtavaan politbyroon.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö asetti Kim Yo-jongin viime vuoden tammikuussa talouspakotelistalle syytettynä "vakavista ihmisoikeusrikkomuksista".

Lue lisää:

Olympiakisojen avajaisissa erikoinen ongelma: Kuinka lähekkäin Yhdysvaltain varapresidentti ja Kim Jong-unin sisko voidaan laittaa istumaan

Katso, mutta älä karkaa – Tarkkaan valikoidut cheerleaderit ovat "hyvien perheiden tyttäriä", jotka pehmentävät Pohjois-Korean mainetta hymyilemällä

Askeleen päässä Pohjois-Korean johtajasta – tällainen on Kim Jong-unin pikkusisko

Seuraa Pyeongchangin talviolympialaisia, suoria lähetyksiä ja kisauutisia osoitteessa yle.fi/olympialaiset.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi