Satamalakko peruuntuu – sovintoesitys hyväksyttiin

Työriitaan löydettiin sopu. Lakko olisi vaikuttanut merkittävästi Suomen vientiteollisuuteen.

työtaistelut
Laivaa lastataan Rauman satamassa Raumalla 30. tammikuuta.
Sovittelija antoi perjantaina uuden sovintoesityksen Turun, Naantalin, Rauman, Kokkolan ja Oulun satamissa työskenteleviä nosturinkuljettajia ja satamavalvojia koskevassa työriidassa. Kuvassa laivaa lastataan Rauman satamassa Raumalla 30. tammikuuta.Juha Sinisalo / Lehtikuva

Satamia koskevassa työriidassa saatiin tänään perjantaina päivällä sovinto (siirryt toiseen palveluun).

Avaintyönantajat Avainta ry kertoo, että on hyväksynyt sovittelija Jukka Ahtelan antaman sovintoesityksen viittä satamaa koskevassa työriidassa. Oulun, Kokkolan, Rauman, Naantalin ja Turun satamia koskeva, 12.2. klo 6 alkavaksi ilmoitettu lakko peruuntuu.

Avainta kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että sovittelun kautta syntynyt ratkaisu on raskas. Jos lakko olisi alkanut maanantaina, vaikutukset vientiteollisuuteen ja kansantaloudelliseen tilanteeseen olisivat olleet erittäin voimakkaat järjestön mukaan.

Esityksen mukaan palkkoja nostetaan tämän vuoden maaliskuussa 1,6 prosenttia, ja sopimuksen piiriin kuuluville ammattiliiton jäsenille maksetaan 210 euron kertakorvaus. Sopimus on voimassa helmikuun loppuun 2021.

– Työnantajan kustannukset nousevat tämän ratkaisun johdosta merkittävästi yleiseen sopimustasoon verrattuna. Riippuen yksittäisen sataman kustannusrakenteesta, palkkakustannukset nousevat ratkaisusta johtuen 10–15 prosenttia, sanoo Avaintan toimitusjohtaja Vesa Laine tiedotteen mukaan.

Avaintan mukaan sopimuksen piiriin kuuluvien työntekijäryhmien keskimääräinen kuukausiansio on noin 4 200 euroa.

Sovittelija Ahtela antoi viimeisimmän sovintoesityksen varhain perjantaina (siirryt toiseen palveluun) kello yhden aikaan yöllä. Hyväksytty sovintoehdotus on luettavissa kokonaan tästä (siirryt toiseen palveluun).

Työnantajapuoli hylkäsi edellisen sovintoesityksen

Edellinen sovintoesitys annettiin keskiviikkona, ja torstaina se hylättiin. Hylkääjänä oli satamia edustava Avainta ry. Työntekijäpuolta neuvotteluissa edustavat Suomen Merimies-Unioni SMU ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT olisivat olleet valmiita hyväksymään sovittelijan aiemmin antaman sovintoesityksen.

Työnantajien mukaan lakkoon osallistuvia työntekijöitä olisi ollut noin 25–40.

Lue myös:

Satamia koskevassa työriidassa uusi sovintoesitys

Satamat hylkäsivät sovintoesityksen – lakko uhkaa maanantaina

Työtaistelu sulkemassa viisi satamaa