1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenrannalla on takanaan taloudellisesti erinomainen vuosi

Kaupungin vuosikate on nousemassa ennätyksellisen suureksi.

Lappeenranta
Pontuksen päiväkotikoulu
Viime syksynä valmistuneet Pontuksen päiväkoti ja koulu olivat kaupungin suurin investointi viime vuonna.Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan kaupungilla on alustavien tilinpäätöstietojen perusteella takanaan taloudellisesti erinomainen vuosi.

Viime vuoden vuosikatteeksi on muodostumassa 39 miljoonaa euroa. Kaupungin vuosikate ei ole koskaan aiemmin ylittänyt 30 miljoonaa euroa.

Kaupungin mukaan erinomaisen tuloksen takana ovat muun muassa hyvin sujunut tonttikauppa, Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myynti Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille sekä toimialojen budjettikuri.

Tulokseen vaikutti myös yhteisöveroihin sisältyvä kertaluonteinen erä. Kaupunki sai kolmen miljoonan euron osuuden verottajan yllättäen saamasta 700 miljoonan euron yhteisöveropotista. Yhteisöveropotti syntyi, kun japanilainen Softbank myi osuutensa peliyhtiö Supercellistä. Helsingin sanomat kertoi kaupasta viime syksynä (siirryt toiseen palveluun).

– Kaupungin tulos oli hyvä ilman näitä yksittäisiä tekijöitä. Kertaluontoiset erät nostivat sen erinomaiseksi, kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen sanoo.

Kaupungin omat menot vähenivät

Kaupungin tulokseen vaikuttivat myös kaupungin oman toiminnan nettomenojen lasku. Ne vähenivät viime vuonna seitsemällä prosentilla vuoteen 2016 nähden.

Henkilöstömenot vähenivät kuusi prosenttia. Vähennystä selittävät etenkin kilpailukykysopimuksen myötä alentuneet henkilöstökulut sekä lomarahan leikkaus.

Kaupungin nettomenot vähenivät kokonaisuutena viidellä prosentilla.

Verotuloja budjetoitua enemmän

Kaupungin saamat verotulot laskivat 2,5 miljoonalla eurolla edellisvuodesta. Verotuloja kertyi kuitenkin seitsemän miljoonaa euroa budjetoitua enemmän.

Valtionosuuksia kaupungille kertyi kolme miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän. Niitä kertyi kuitenkin sen verran kuin kaupunki oli ennakkoon laskenut.

Kaupungin mukaan vero- ja valtionosuustuottojen vähentyminen johtui ennen kaikkea kilpailukykysopimuksesta.

Investointeja kaupunki teki noin 25 miljoonalla eurolla. Suurin rakennushanke oli syksyllä valmistunut Pontuksen päiväkoti-koulu.

Lainaa kaupunki onnistui vähentämään viime vuonna 8,4 miljoonalla eurolla.

Säästöpäätökset purevat

Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarisen mukaan kaupungin hyvän taloudenpidon taustalla on edellisen valtuuston vuonna 2013 sopima säästöohjelma. Sitä on jatkettu edelleen.

– Päättäjillä on ollut poikkeuksellinen neuvottelukulttuuri ja sopimisen kulttuuri. Se on isoin asia tässä kuviossa, Naukkarinen kertoo.

Tilinpäätöksen tulokset ovat alustavia. Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä 26. maaliskuuta. Valtuustoon tilinpäätös etenee tarkastuslautakunnan käsittelyn jälkeen 4. kesäkuuta.

Lue seuraavaksi