LUKE:n lentolaskentojen arvio: Inarin alueella tuhansia hirviä

Eniten hirviä on Angelin ja Lemmenjoen aluella. Lentolaskentoja alueella ei ole useampaan vuoteen tehty, joten hirvikannan tarkkaa määrää ei ole tiedetty.

hirvieläimet
Ealggat. Govvejuvvon helikopteris.
Petri Timonen / LUKE

Luonnonvarakeskus on lentänyt viime viikkoina Inarin alueella ja laskenut hirviä. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jyrki Pusenius kertoi syksyllä Ylelle, että Angelin seudulla on todennäköisesti ollut luonnostaan normaalia suurempi hirvikanta, mutta koska lentolaskentoja ei ole useampaan vuoteen tehty, niin tarkkaa kannan määrää ei ole tiedetty.

Nyt tehdyistä lentolaskennoista tarkkoja lukuja ei vielä ole saatavilla, mutta lentolaskennan tekijöillä on jo suuntaa antavia lukuja hirvimääristä.

– Näyttää siltä, että hirviä on useampi tuhat Inarin alueella. Meillä on vielä laskennat kesken ja tulosten käsittely on ihan alku tekijöissään. Laskemme tällä otannalla noin 25 prosenttia Inarin kunnan alueesta, kertoo LUKE:n tutkimusinsinööri Petri Timonen.

Jopa 10-20 hirven laumoja

Inarin länsiosissa, Angelissa ja Lemmenjoen alueella on lentolaskentojen mukaan suurin hirvikanta ja ne ovatkin hirvien talvilaidunnusaluetta. Siellä talveaan viettävät runsain joukoin myös Norjan puolen hirvet. Viime keväänä Angelin alueelta LUKE:n lentolaskennoissa havaittiin jopa 10-20 hirven laumoja. Laskentojen tiedot ovatkin suureksi avuksi hirvilupien myöntämisessä.

– Niillä on vaikutusta hirvilupiin ja kannanarviointiin. Inari on iso alue ja tämä on aika tarkka laskenta. Nyt saadaan tarkka lukema Inarin alueelle. Tietenkin täytyy ottaa huomioon, että tämä laskenta tehdään talvella jolloin hirvet siirtyvät talvilaitumille ja saattavat pitkänkin matkan takaa tulla tänne keskeisille talvilaidunalueille. Se vähän vääristää tulosta sitten, ainakin paikallisesti, sanoo LUKE:n tutkimusinsinööri Petri Timonen.

Viime keväänä kymmeniä hirviä kuoli nälkään Lemmenjoen kansallispuiston pohjoisosassa

Viime keväänä Lemmenjoen kansallispuiston pohjoisosassa ja Angelin seudulta löydettiin kymmeniä hirviä kuolleena. Näytteitä kuolleista hirvistä lähetettiin Eviraan tutkittavaksi. Eviran tutkijan Marja Isomursun kertoi syksyllä Ylelle että vaikka näytteiden määrä oli pieni, niin niiden perusteella pystyttiin kuitenkin päättelemään, että hirvet olivat kuolleet nälkään.

Ealggat. Govvejuvvon helikopteris.
Petri Timonen / LUKE

Angelilaiset hädissään häirikköhirvien kanssa

Vaikka keväällä paljon hirviä kuoli nälkään myös Angelin alueella, niin Inarijokivarressa ja Angelissa suuri hirvikanta näkyy jo ihmisten kotipihoilla. Pari viikkoa sitten kerroimme, kuinka paikalliset poromiehet joutuvat häätämään häirikköhirviä, että pääsevät ruokkimaan pihaporojaan. Ihmiset myös pelkäävät hirviä, koska ne eivät enää säiky ihmistä, koiraa tai moottorikelkkaakaan. Angelilainen poromies Arvi Torikka onkin joutunut soittamaan poliisille häirikköhirvien takia. Torikan mukaan on hyvä, että nyt myös tutkijat näkevät miten paljon alueella on hirviä.

– Uskon, että asiat etenevät nyt. Seuraavaksi täytyy hakea poikkeuslupaa pahimpia häirikköhirviä varten, sanoo Arvi Torikka._

Arvi Torikka
Anneli Lappalainen/ Yle

Juttuun lisätty tietoa 9.2.2018 kello 16:22 : Lisätty väliotsikko"Viime keväänä kymmeniä hirviä kuoli nälkään Lemmenjoen kansallispuiston pohjoisosassa" ja sen alle tietoa viime syksyn Ylen uutisesta jossa kerrottiin viime kevään hirvikuolemista , kuolemien syistä ja Puseniuksen tiedot Angelin hirvikannasta.

9.2.2018 kello 16:33: Alaotsikkoa muutettu. Ennen alaotsikossa oli " Eniten hirviä on Angelin ja Lemmenjoen aluella."

9.2.2018 kello 16:45: Otsikkoa muutettu. Ennen oli: "LUKE:n lentolaskentojen tulos: Inarin alueella tuhansia hirviä"