Venäläinen oligarkki, politiikko ja viettelijä juttelivat ehkä jahdilla – ja nyt oppositiopoliitikko Navalnyita uhkaillaan taas oikeustoimilla

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin uusin YouTube-video kuohuttaa Venäjällä.

Aleksei Navalnyi
Kuvakaappaus Youtube -videolta
Kuvakaappaus Youtube -videolta

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin YouTube-kanavan videoissa on totuttu näkemään hämmentäviä asioita: Kuten Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin ökytalon pihalammikon ankoille rakennettu oma luksuskoppi tai väitteitä valtionsyyttäjän pojan yhteyksistä 14 ihmisen massamurhaan.

Navalnyin videoiden aihe on aina sama: venäläiseliitin korruptio, herkullisin yksityiskohdin höystettynä.

Torstaina Navalnyi julkaisi YouTube-kanavallaan (siirryt toiseen palveluun) samaan sarjaan sopivan videon, jossa oligarkki, ökytalot, jahdit, lahjukset ja hallinnon sisäpiiriläinen kytkeytyvät kaikki yhteen maksettuun seuralaiseen – ja vähän Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiinkin.

Video on kerännyt vuorokaudessa yli miljoona katselukertaa ja saanut oligarkki Oleg Deripaskan uhkaamaan Instagram-tilillään kaikkia videon väitteitä levittäviä tahoja oikeustoimilla.

Oligarkki ja varapääministeri laivalla

Navalnyin video keskittyy nimenomaan oligarkki Oleg Deripaskaan ja tämän jahdilla mahdollisesti tapahtuneisiin neuvotteluihin Venäjän hallinnon sisäpiiriläisen, varapääministeri Sergei Prihodkon kanssa.

Navalnyi väittää videolla, että Prihodko olisi ottanut Deripaskalta vastaan lahjuksia ainakin jahtiristeilyn muodossa.

Lisäksi hän vihjaa, että Prihodkon lähes kolmen hehtaarin tilukset Moskovan ulkopuolella puhumattakaan tämän arvoasunnosta Moskovan keskustassa eivät voi olla realistisesti maksettavissa virkamiehen palkalla.

Oligarkki Oleg Deripaska on sama mies, jonka kanssa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort on aiemmin tehnyt bisnestä. Yhteydet jatkuivat vielä vaalikampanjan aikana: Manafort tarjoutui kesällä 2016 pitämään Deripaskalle "yksityisen tilannekatsauksen" vaaleista, mutta se ei Manafortin edustajan mukaan koskaan toteutunut.

Navalnyi väittääkin videolla, että Deripaskan ja Prihodkon yhteys saattaisi liittyä myös Venäjän pyrkimyksiin vaikuttaa Trumpiin.

Päiväkirja miljardöörin viettelystä videon keskiössä

Navalnyin tutkimusryhmä esittää todisteena Deripaskan ja Prihodkon tapaamisesta esimerkiksi selvityksiä oligarkin omistaman jahdin reitistä Norjan rannikolla.

Tärkeimmät todisteet on kuitenkin kaivettu Nastja Rybka -nimisen naisen Instagram-tilin kuvista sekä tämän kirjoittamasta kirjasta Miljardöörin viettelijän päiväkirja.

Rybka tuli viime syksynä tunnetuksi Moskovan keskustassa kadulla kuvatusta seksivideosta, ja on sen jälkeen pyrkinyt tulemaan tunnetuksi jonkinlaisena rikkaiden miesten viettelyn asiantuntijana.

Navalnyin väitteen mukaan Rybka kiinnitti hänen kampanjatiiminsä huomion sen jälkeen, kun hän oli julkaissut videon, jossa uhattiin etsiä Navalnyi, harrastaa tämän kanssa seksiä ja julkaista siitä video.

Kun Navalnyin tiimi tonki Rybkan taustoja, he löysivät tämän Instagram-tililtä kuvia, joissa oligarkki Oleg Deripaska näyttää viettävän aikaa Sergei Prihodkon kanssa.

Instagram Rybko

Navalnyi arvelee myös, että _Miljardöörin viettelijän päiväkirjassa _kuvaillaan Deripaskan ja Prihodkon tapaamista – vaikka nimet on vaihdettu, päivämäärät täsmäävät Deripaskan jahdin rekisteröidyn reitin kanssa.

Miten käy Navalnyin?

Navalnyin aiemmista selvityksistä ovat aiheuttaneet vaihtelevia reaktioita kansassa. Voimakkaimmillaan kansa on lähtenyt kaduille osoittamaan mieltään korruptiota vastaan. Toistaiseksi Navalnyin selvitykset eivät ole vaikuttaneet liiemmin kohteiden elämään.

Myöskään Navalnyita ei ole toistaiseksi haastettu oikeuteen yhdestäkään YouTube-videosta.

Oleg Deripaska on kutsunut omalla Instagram-tilillään Navalnyin väitteitä valheiksi ja uhannut niitä levittäviä tahoja oikeustoimilla (siirryt toiseen palveluun). Vaikka Deripaska ei suoraan nimeä Navalnyita, uhkaus on selvästi suunnattu oppositiopoliitikolle.