Käänne Saksan ministerisalkkujaossa – sosiaalidemokraattien Schulz ei otakaan ulkoministerin pestiä

Schulz pelkää olevansa niin epäsuosittu, että hallitussopu voisi kaatua, jos hän olisi ministeri.

Saksa
Saksan sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Martin Schulz.
Saksan sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Martin Schulz.ALexander Becher / EPA

Saksan sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Martin Schulzista ei olekaan tulossa maan ulkoministeriä. Puolue vahvisti Reutersin tiedon.

Vielä keskiviikkona saksalaiset tiedotusvälineet kertoivat, että sosiaalidemokraattien Schulz oli nousemassa ulkoministeriksi ja olisi ministeripestin myötä jättänyt puoluejohtajan tehtävän.

Schulz tahtoo päätöksellään rauhoittaa puolueen kentällä kytevän eripuran.

Schulz ilmoitti syyskuun vaalien jälkeen, että puolue jää oppositioon ja ettei hän itse tahdo Angela Merkelin johtamaan hallitukseen.

Kun Schulz päättikin yrittää uudelleen hallituksen muodostamista kristillisdemokraattisen CDU/CSU -liittouman kanssa, takinkääntö suututti pahasti useat puolueen kannattajat.

Demarien hallitukseen meno riippuu puolueen jäsenäänestyksestä. SPD:n 460 000 jäsenen äänestystulos selviää maaliskuun alussa.

Merkelin johtamaa suurta koalitiota vastaan käydään demarikentällä kiivasta kampanjaa. Schulz tahtoo omalla eleellään varmistaa sen, etteivät EI-äänet -äänet voita jäsenäänestystä.

– Luovun paikastani liittohallituksessa ja toivon, että henkilökeskustelu SPD:n sisällä samalla loppuu. Me kaikki teemme politiikkaa tämän maan ihmisten hyväksi. Siihen kuuluu, että puolueen etu ohittaa henkilökohtaiset toiveeni, Schulz kirjoitti.

Lisää aiheesta:

Saksassa sopu uudesta hallituksesta – sosiaalidemokraattien Schulz ulkoministeriksi

Analyysi: Demarit ottivat hallitusneuvotteluissa kaiken hyödyn Merkelin epätoivosta

Aiheesta muualla:

Schulz abandons German foreign minister role after SPD backlash (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters