Keminmaan kunnantalon korjauksen hintalappu paisuu – koko rakennuksen purkaminen voi tulla halvemmaksi

Keminmaan kunnantalon remontti voi tulla tuntuvasti ennakoitua kalliimmaksi. Kunnanvaltuuston täytyy päättää, mitä rakennukselle tehdään.

Keminmaa
Keminmaan kunnantalo kevättalvella 2015.
Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaan kunnantalossa paljastui viime vuoden keväällä kosteusvaurioita, joita on todettu kauttaaltaan koko rakennuksessa. Rakennuksen eristeet ovat märkiä ja osa työntekijöistä on jo siirtynyt väistötiloihin terveysongelmien vuoksi.

Viimeisten työntekijöiden on määrä muuttaa työpisteensä pois kunnantalosta kesäkuuhun mennessä. Huonokuntoinen talo vaatii asiantuntijoiden mukaan ison remontin, jotta sisäilmaongelmista päästään eroon.

– Korjaustyö on tarkoitus aloittaa elokuun alussa. Osa henkilökunnasta on jo väistänyt vanhalle kunnanvirastolle ja osa on vanhassa 4H-tilassa Kunnantien varrella, Keminmaan kunnaninsinööri Susanna Sandberg kertoo.

Evakkotiloissa henkilökunnan on tarkoitus viettää 1,5 vuotta ja suunnitelmien mukaan takaisin varsinaiseen kunnantaloon päästäisiin siirtymään joulukuussa 2019.

Rakennuksen kohtalo valtuutettujen pohdittavaksi

Keminmaan kunnanvaltuuston on päätettävä, korjataanko vanha talo vai puretaanko se ja rakennetaanko tilalle kokonaan uusi rakennus.

– Hintalappu perustuu siihen, mitä korjataan. Jos halutaan, että korjauksesta tulee hyvä ja sieltä poistetaan kaikki epäpuhtaudet, niin silloin puhutaan aika mittavasta korjaustyöstä, Sandberg sanoo.

Viime vuoden lopussa Keminmaan kunnanvaltuusto valmisteli muutostyötä kolmen miljoonan euron budjetilla. Tarvittava rahasumma on kuitenkin arvioitua suurempi.

– Tekniikkaa joudutaan muuttamaan, ilmastointia joudutaan muuttamaan ja lisäksi tulevat julkisivumuutokset ja kattokaltevuudet. Ne ovat isoja rakennemuutoksia, joten kyllä hinta tulee nousemaan. Rakennustoimikunnassa arkkitehdit ovat arvioineet, että se voi nousta 4–5 miljoonaan euroon, Sandberg sanoo.

Säästäen purkaminen on kallista

Vanhan rakennuksen purkaminen ja uuden rakentaminen voi tulla edullisemmaksi kuin nykyisen rakennuksen saneeraaminen. Vanhan rakennuksen purku maksaa arviolta puolesta miljoonasta miljoonaan euroa. Sandberg käyttää esimerkkinä uudisrakentamisesta päiväkotia, joka tehtiin Pörhölänkankaalle.

– Pörhölänkankaalle tehdyn päiväkodin rakennuskustannukset olivat 2,3 miljoonaa euroa.

Päätös kunnantalon kohtalosta on Keminmaan kunnanvaltuuston käsissä.

– Jos rakennustöihin lähdetään, se pitää tehdä kunnolla ja huolella, jotta ongelmat eivät jatku. Toisaalta ei pidä olla mihinkään rakennukseen kiintynytkään. Jos ei se toimi, niin silloin pitää rakentaa jotakin toimivampaa tilalle, Sandberg sanoo.

Keminmaan kunnantalo sisältä.
Keminmaan kunnantalossa on käytetty arvomateriaaleja, kuten marmoria.Kyösti Vaara/ Yle

Keminmaan kunnantalo on valmistunut vuonna 1986. Sandbergin mukaan rakennus on tullut elinkaarensa päähän.

– Kun puhutaan rakennuksen elinkaaresta, niin elinkaari on lopuillaan. Kun rakennukset tehdään 30–50 vuodeksi, niin silloin se tarkoittaa sitä, että silloin täytyy tehdä uusi pinta ja uudistaa rakennus, jotta sille saadaan seuraavat 30 vuotta elinikää.

Kunnantalon on tulevaisuudessa tarkoitus palvella kuntalaisia laajemminkin kuin hallintorakennuksena. Sandberg kertoo, että kunnassa tehdään parhaillaan kiinteistöstrategiaa, joka menee kunnanvaltuuston päätettäväksi.

– On ajateltu, että sinne siirrettäisiin kirjastotoimintaa ja nuorisotilat. Myös sähköiset ylioppilaskirjoitukset olisi mahdollista suorittaa siellä. Muutenkin monimuotoisuus eri tarkoituksiin varmasti tulee olemaan tärkeää, jos se nyt korjataan.