1. yle.fi
  2. Uutiset

Sellu ja lautatavara myy kuin häkä – metsäteollisuus rikkoi tuotantoennätyksiä halvemmilla tuotteilla

Metsä Groupin Äänekosken uuden tehtaan koko tuotanto menee hyvällä hinnalla kaupaksi.

Metsä- ja paperiteollisuus
Sellua.
Riikka Pennanen / Yle

Metsäteollisuus on rikkonut viime vuonna sahatavaran tuotantoennätyksen ja tuottaa myös sellua huippuvuosien tapaan.

Sahatavaran tuotanto kasvoi viime vuonna 5 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Sellun tuotannon kasvuluvuissa ei jääty paljon jälkeen, kun tuotanto kasvoi yli kolme prosenttia lähes 7,7 miljoonaan tonniin. Viime vuoden tilastojen mukaan lautaa ja muuta sahatavaraa tuotettiin (siirryt toiseen palveluun) 11,9 miljooonaa kuutiota.

Sellun osalta tuotanto kasvaa koko ajan, kun viime vuoden luvuissa ei näy kuin loppuvuoden osalta Metsä Groupin syksyllä Äänekoskella avatun tehtaan tuotanto.

Äänekosken tuotanto pääsee täyteen vauhtiin kesään mennessä. Aloitusajankohta osui Pellervon taloustutkimuksen metsäekonomisti Matleena Kniivilän mukaan nappiin. Sellun kysyntä on ollut vahvaa. Kiina-vetoinen kysyntä näkyy myös sellun hinnannousuna.

– Kysyntä näyttäisi jatkuvan hyvänä, joten tehtaan koko tuotanto mahtuu hyvin vielä kasvaville markkinoille.

Sellumarkkinoilla ei Kniivilän mukaan ole näkyvissä mitään isoja muutoksia. Tosin sellun hinta saattaa muun muassa euron vahvistumisen takia tulla jonkin verran alaspäin lähiaikoina. Kiinassa hinnan nousu on Kniivilän mukaan jo tasoittumassa.

Sellussa tuotantoennätys tänä vuonna

Sellun viennissä tehdään Äänekosken myötä tänä vuonna tuotanto- ja vientiennätys tämän vuoden aikana.

Metsäekonomisti Kniivilä kuitenkin kysyy, onko hyvä, että Suomen metsäteollisuuden vienti keskittyy halvemman jalostusasteen tuotteisiin. Sellun lisäksi sahatavaran vienti on vahvaa.

Myös jonkin verran korkeamman jalostusasteen tuotteen eli kartongin näkymät ovat tällä hetkellä hyvät. Myös sen tuotanto on noussut reilusti aivan viime aikoina. Tuotanto on kasvanut lähes yhdeksän prosenttia viime vuonna.

Paperin tuotanto, tarkemmin paino- ja kirjoitupaperin, vienti ovat edelleen laskussa. Metsäteollisuuden arvokkaimman vientituotteen tuotanto laski edelleen, viime vuonna yli 2 prosenttia.

Sellun tuotannon lisääntyminen tuo mahdollisuuksia lisätä vielä muun muassa sahatavaran vientiä.

– Mahdollisuuksia viennin lisäämiseen on, koska viime vuonna investoinnit nousivat miljardin tasoon. Toteutuessaan selvitysvaiheessa olevat uudet investoinnit mahdollistavat kasvun, ennakoi toimitusjohtaja Timo Jaatinen Metsäteollisuus ry:stä.

Lue seuraavaksi