Maailmanperintökohteella jopa miljoonien eurojen talousvaikutus – Merenkurkun saaristo vetovoimaisin

Maailmanperintökohteilla on huomattava vaikutus alueen talouteen. Merenkurkun saaristo tuo Vaasan alueelle jopa 9,2 miljoonan euron taloussysäyksen.

maailmanperintökohteet
Merenkurkun maailmanperintöalueen maisemaa
Merenkurkun saaristo houkutteli vuonna 2016 alueelle 346 500 kävijää. Pääosin vierailijat tulivat lähialueelta kotimaasta.Anna Wikman / Yle

Maailmanperintökohteet tuovat merkittäviä rahavirtoja alueen taloudelle. Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys laski kolmen maailmanperintökohteen eli Merenkurkun saariston, Petäjäveden vanhan kirkon ja Sammallahdenmäen talousvaikutuksia.

Laskelmien mukaan suurin talous- ja työllisyysvaikutus oli Merenkurkun saaristolla, joka toi alueelle ja Vaasaan kerrannaisvaikutuksineen jopa 9,2 miljoonan euron tulot. Työllisyysvaikutus oli peräti 123 henkilötyövuotta.

Laskelma perustuu Merenkurkun osalta lähes 350 000 vuosittaiseen kävijään.

Petäjäveden vanhalla kirkolla taloussysäys oli hieman yli 800 000 euroa ja 8 henkilötyövuotta. Sammallahdenmäki Raumalla hyötyi maailmanperintöstatuksesta reilut 500 000 euroa ja 5 henkilötyövuotta.

Suurin osa maailmanperintökohteissa kävijöistä oli 40–60 -vuotiaita ja korkeasti koulutettuja. Etenkin Merenkurkussa korostui kotimaan- ja lähimatkailu.

– En näkisi sitä yhtään huonona, että on kotimaisia kävijöitä, mutta ulkomaalaiset saattaisivat tuoda vähän enemmän sitä rahaa, sanoo projektikoordinaattori Laura Heikkilä.

– Esimerkiksi Merenkurkku profiloitui etenkin lähikohteena ja päiväkohteena.

Kävijätutkimusta jatketaan tänä vuonna Suomenlinnassa, Verlan puuhiomolla ja pahvitehtaalla, Vanhan Rauman puukaupunkialueella sekä Struven maanmittausketjun Keski-Suomen pisteellä Oravivuorella.