Kaikki talviolympialaisista!

Elämää Suomen jälkeen – Ylen juttusarja Bagdadista kertoo käännytettyjen kohtalosta

Yle haastatteli tammikuussa tusinaa Suomesta Irakiin käännytettyä turvapaikanhakijaa. Tarinat kootaa tähän artikkeliin.

turvapaikanhakijat
Yle Bagdadissa
Yle Uutisgrafiikka

Loppuvuonna 2015 Suomeen saapui yli 32 000 ihmistä turvapaikkaa hakemaan. Suomi sulki ovensa suurimmalta osalta. Aikavälillä 1.1.2016 – 1.1.2018 Suomi on antanut noin 18 000 kielteistä ja 11 000 myönteistä turvapaikkapäätöstä.

Turvapaikkapolitiikasta on kirjoitettu paljon otsikoita ja osoitettu mieltä eri syistä. Mutta mitä tapahtuu käännytetyille Suomen jälkeen?

Siitä Yle lähti ottamaan selvää Irakiin, josta suurin osa turvapaikanhakijoista tuli. Haastattelimme tammikuun aikana Bagdadissa tusinaa turvapaikanhakijaa. Haastattelujen pohjalta tehdyt jutut julkaistaan tähän päivittyvään artikkeliin.

Ensimmäinen jutuista kertoo Hämeenlinnassa yli kaksi vuotta asuneesta al-Khafajin perheestä.

Perhe pelkää vainoajien kostoa: "Vaihdan asuntoa kolmesti viikossa"

Al-Khafajin perhe asui Suomessa yli kaksi vuotta, kunnes joutui palaamaan Bagdadiin. Perheenisä kertoo piilottelevansa eri asunnoissa ja elättelee yhä toivoa Suomesta ja oleskeluluvasta. Lue juttu täältä.

Al-Khafajit käännytettiin Suomesta Irakiin marraskuussa. Perheen äiti Senaa, isä Adnan ja vanhin poika Ali. Nuorempi poika Abdullah oli kuvauspäivänä sairas, eikä halunnut nähdä toimittajia.
Ghadi Boustani

"Sittenkö minua uskotaan, kun minut on tapettu?" Kolme Suomen käännyttämää turvapaikanhakijaa kertoo elämästään Bagdadissa

Ali Al-Hajjar, Seif Hasan ja Mohammad tekivät Suomeen hukkareissun. Al-Hajjaron yritetty tappaa paluunsa jälkeen, Seif ei uskalla nukkua perheensä kodissa, Mohammad ei ole kertonut paluustaan juuri kenellekään. Miehet katuvat paluutaan Bagdadiin ja miettivät miten pääsisivät takaisin Eurooppaan. Lue juttu täältä.

Ali al-Hajjar käännytettiin Suomesta Irakiin kesällä 2016. Vuoden päästä häntä puukotettiin Bagdadissa.
Ghadi Boustani

Lue myös:

Toimittajalta: Kysyimme Bagdadiin käännytetyiltä turvapaikanhakijoilta, mitä he aikovat nyt tehdä – kaikki kertoivat palaavansa Suomeen

Suomi ei antanut Alille turvapaikkaa, tapettiin heti Irakissa – tytär odottaa omaa käännytystään