Soini USA:ssa: Suomi on saamassa hyvän suurlähettilään

Robert Pencen nimitys ei ole edennyt kongressissa eikä kuulemisen ajankohdasta ole tietoa.

Timo Soini
Timo Soini
Timo SoiniNina Svahn / Yle

WashingtonSuomi on ollut jo yli vuoden ilman Yhdysvaltain suurlähettilästä. Presidentti Donald Trump on esittänyt tehtävään Robert Penceä, mutta kongressi ei ole vielä nimitystä hyväksynyt.

Pencen kongressikuulemisen ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

Washingtonissa tällä viikolla vieraillut ulkoministeri Timo Soini (sin.) sai kuulla rakennusbisnestaustaisesta Pencestä hyvää.

– Eilen tapasin senaattorin, joka sanoi, että kovasti hyvän lähettilään täältä saatte. Pence on täällä hyvässä kurssissa, Soini kertoi tavatessaan suomalaistoimittajia Suomen suurlähetystössä Washingtonissa perjantaina.

Soinin mukaan Suomi toivoisi, että Pencen nimityksen vahvistaminen etenisi nopeasti.

Puuttuvien suurlähettiläiden kanssa Suomi ei ole yksin. Yhdysvalloilta puuttuu lähettiläs kymmenistä maista, joukossa Saudi-Arabian ja Etelä-Korean kaltaisia liittolaismaita.

– Samaa kysymystä pähkäilee vielä aika moni Euroopan maa. Paljon on maita, jossa ei vielä suurlähettilästä ole, Soini muistutti.

Suurvaltasuhteet huonot, eivät syväjäässä

Soini keskusteli nelipäiväisen vierailunsa aikana myös suurvaltasuhteista. Venäjän ja Yhdysvaltain välit ovat kireät.

Soinin mukaan minkäänlaista ”iso diiliä” suhteiden parantamiseksi ei ole näköpiirissä.

– Isossa kuvassa en odota Venäjän ja USA:n välillä mitään isoa tapahtuvan ennen Venäjän maaliskuun presidentinvaaleja, ja suhteet näyttävät aika kireältä, ulkoministeri sanoi.

Soini kuitenkin iloitsi, että suurvaltojen yhteistyö toimii Suomelle tärkeällä foorumilla Arktisessa neuvostossa. Suomi on parhaillaan neuvoston puheenjohtajamaa.

– Suhteet ovat kylmät, mutta eivät syväjäässä. Arktisella alueella, missä on kaikkein vilpoisinta, niin siellä työryhmät istuvat ja toimivat. Se on todella iloinen ja hyvä asia, että syväjäässä ei olla, Soini myhäili.

Soini puhui Washingtonin-vierailunsa aikana Arktisen neuvoston teemoista CSIS-tutkimuslaitoksen tilaisuudessa keskiviikkona. Soini kauppasi samalla voimakkaasti Suomen jäänmurtajaosaamista yhdysvaltalaisille.

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläsehdokas on Dantea tutkiva isänmaanystävä

Suomi tarjoaa jäänmurtajia vuokralle Yhdysvaltoihin

Mikä ihmeen Arktinen neuvosto? Viisi kysymystä neuvostosta, jossa Suomi heiluttaa pian puheenjohtajan nuijaa