El Niño aiheutti Afrikkaan kolmen vuoden kuivuuden – sääilmiö meni, mutta sadetta ei tule vieläkään

Kuivuuden lisäksi viljasatoja pilaa laajalle levinnyt tuhohyönteinen.

kuivuus
Kuiva pelto Overbergissä, Etelä-Afrikassa.
Kuiva pelto Overbergissä, Etelä-Afrikassa.Nic Bothma / EPA

Eteläinen Afrikka on kärsinyt vuodesta 2014 lähtien kärsinyt poikkeuksellisesta kuivuudesta. Kolmen vuoden ajan säätietelijät vierittivät pääsyyn sateiden puutteesta el Niño -sääilmiölle, joka muuttaa sademääriä tropiikissa.

El Niñon vaikutus on nyt päättynyt, mutta sateita ei silti ole tullut alueelle, joka ulottuu Sambiasta mantereen eteläkolkkaan.

Suuri osa eteläisen Afrikan väestöstä on riippuvaista maatalouden tuotosta. Heille pitkään jatkunut kuivuus on ollut katastrofi.

Viime vuosien aikana enimmillään jopa 40 miljoonaa ihmistä on ollut avustusjärjestöjen ruoka-avun varassa. Tilanteen välillä hieman helpotuttua avun tarvitsijoiden määrä laski 26 miljoonaa, mutta nyt tilanne näyttää pahenevan uudestaan, kertoo YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP..

Armeijamadon tuhoamaa maissia Zimbabwen Bulawayossa.
Armeijamadon tuhoamaa maissia Zimbabwen Bulawayossa.Aaron Ufumeli / EPA

Kuivuuden lisäksi maanviljelyksen riesana on laajalle levinnyt tuhohyönteinen. Saharan eteläpuolisissa maissa suureksi vitsaukseksi on muodostunut yökköslaji, jonka toukat tuhoavat muutenkin heikkoja viljasatoja. Toukkia nimitetään afrikkalaisiksi armeijamadoiksi (Spodoptera exempta).

Lähteet: Reuters