Euroopan lääkevirasto varoittaa: Epilepsialääke valproaatti voi vahingoittaa syntymätöntä lasta

Lääkkeiden turvallisuus
Euroopan lääkeviraston EMA:n rakennus, jossa on seinällä lyhenne EMA.
Neil Hall / EPA

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittelee, ettei valproaattilääkkeitä käytettäisi raskauden aikana lainkaan. Lääkeviraston mukaan valproaatti voi aiheuttaa sikiössä epämuodostumia ja ongelmia kehityksessä.

Virasto tiedotti (siirryt toiseen palveluun) asiasta perjantaina. Tiedote annettiin EMA:n sivuilla, mutta myös sosiaalisessa mediassa. Virasto kirjoitti lyhyesti Twitterissä antaneensa suosituksia lääkkeestä.

Valproaattia käytetään epilepsian ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon sekä joissakin EU-maissa migreenin ehkäisyyn. Lääkettä käytetään myös Suomessa.

Ranskassa epilepsialääkkeen epäillään aiheuttaneen epämuodostumia tuhansille vauvoille. Maan terveysviranomaisten viime huhtikuussa julkistettujen alustavien tutkimustulosten mukaan valproaatti on voinut aiheuttaa epämuodostumia jopa yli 4 000 lapselle.

Alustavan tutkimuksen mukaan valproaattia raskauden aikana käyttäneet synnyttivät neljä kertaa todennäköisemmin lapsen, jolla oli synnynnäisiä epämuodostumia.

Valproaatti näyttäisi lisäävän todennäköisyyttä muun muassa neuraaliputken sulkeutumishäiriöön sekä epämuodostumiin sydämessä ja sukuelimissä. Lisäksi autismin ja kehityshäiriöiden riski kasvoi.