Oulun yliopiston tutkimus: Seksuaalinen häirintä yleistä alakouluikäisillä

Tutkijoiden mukaan häirintä vaikuttaa lapsen hyvinvointiin, turvallisuuteen ja kouluviihtyvyyteen.

Kuva: AOP

Seksuaalinen häirintä on yleistä lasten kesken, ilmenee Oulun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Häirintä voi olla näkyvää, mutta myös hienovaraista. Tutkimuksen mukaan sitä voi esiintyä sekä tyttöjen ja poikien keskinäisissä että sukupuolten välisissä suhteissa.

Häirintä liittyy osin kaveruuteen, seurustelunomaisiin suhteisiin tai tyttönä tai poikana olemisen paineisiin. Lasten keskinäisissä suhteissa tapahtuvaa häirintää ei ole helppo tunnistaa.

Häirintä vaikuttaa lapsen hyvinvointiin, turvallisuuteen ja kouluviihtyvyyteen. Se myös luo pohjaa myöhemmälle lähisuhdeväkivallalle ja seksuaaliselle häirinnälle.

Suuri osa lapsista kokee jäävänsä yksin ja ilman aikuisen tukea häirintään liittyvissä asioissa.

Kuva: YLE

Oulun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin alakouluikäisten lasten välillä tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Tutkijat järjestivät Oulun seudun 11–12-vuotiaille koululaisille luovia työpajoja, joissa lapset kirjoittivat seksuaalisesta häirinnästä. Lasten kirjoittivat viestit kortteihin, jotka postitetaan ystävänpäiväksi kansanedustajille.

Tutkijat toivovat päättäjien huomioivan jatkossa ilmiön ja lisäävän kasvatuksen resursseja sen kitkemiseksi. Koulussa, kotona ja vapaa-ajan toiminnassa annettavalla suhdekasvatuksella on merkittävä tehtävä myöhemmissä elämänvaiheissa tapahtuvan häirinnän ennaltaehkäisijänä.

Osa kansanedustajille osoitettuja ystävänpäiväkortteja julkaistaan projektin verkkosivuilla www.metoopostscript.wordpress.com (siirryt toiseen palveluun) ystävänpäivänä 14. helmikuuta.

Korjattu 10.2. klo 13.20: Ystävänpäivä on 14. helmikuuta, ei maaliskuuta, kuten jutussa aiemmin luki.