1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korea (hist.)

Koreoiden lämmin lauantaipäivä – Etelä-Korean presidentti sai kutsun Pohjois-Koreaan

Vastavuoroisesti presidentti Moon Jae-in ehdotti Pohjois-Koreaa aloittamaan vuoropuhelun Yhdysvaltojen kanssa.

Korea (hist.)
Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.
Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.Yonhap / Epa

Pohjois-Korea on kutsunut Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin vierailulle, kertoi Etelä-Korean presidentin kanslia lauantaina.

Tapaaminen olisi toteutuessaan ensimmäinen maiden johtajien välinen yli kymmeneen vuoteen.

Jo perjantaina uskottiin, että presidentti Moon saa kutsun, kun hän tapaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin siskon Kim Yo-jongin presidentin palatsissa Soulissa.

Presidentin tiedottajan mukaan Kim Yo-Jong oli toimittanut lauantaina tapaamisessa veljensä henkilökohtaisen viestin presidentti Moonille. Mukana tapaamisessa oli myös Pohjois-Korean kakkosjohtajana pidetty Kim Young-Nam.

Moon oli ehdottanut, että tapaaminen pidetään, kunhan maat luovat otolliset olosuhteet sille. Moon kehotti Pohjois-Koreaa myös sitoutumaan dialogiin Yhdysvaltojen kanssa.

Etelä-Korean presidentti ja Pohjois-Korean edustajat myös söivät lounasta yhdessä.

Ei reaktiota Yhdysvalloilta

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence ei ole suoraan kommentoinut Koreoiden tapaamista. Olympialaisissa parhaillaan olevan Pencen tiedottajan mukaan varapresidentti on kiitollinen presidentti Moonin sitoutumisesta Pohjois-Korean vastaisiin pakotteisiin.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti viime joulukuussa Pohjois-Korean vastaisista pakotteista yksimielisesti. Pakotteet muun muassa rajoittavat Pohjois-Koreaan vietävien öljytuotteiden määrää.

Tänään Pence kävi seuraamassa joitain Yhdysvaltojen joukkueen suorituksia Etelä-Koreassa.

Pence on halunnut osoittaa matkallaan maansa pidättyväistä asennetta Pohjois-Koreaa kohtaan. Maiden edustajat eivät esimerkiksi kätelleet eilen lainkaan, vaikka olivat samoilla illallisilla ja istuivat samassa katsoja-aitiossa olympialaisten avajaisissa.

CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Pencen seurueen jäsenet ovat kertoneet, että tylynäkin pidetty Pencen toiminta ei ollut tarkoitushakuista. Illallisilla maiden edustajien pöydät olivat kaukana toisistaan ja avajaisten aikana Pohjois-Korean edustajatkaan eivät lähestyneet varapresidentti Penceä.

Vastustusta Soulin kadulla

Myös muutaman kilometrin päässä presidentin palatsista Soulissa oli myös toisenlainen tunnelma kuin palatsissa. Sadat eteläkorealaiset osoittivat lauantaina mieltään Pohjois-Koreaa vastaan.

Mielenosoittajat polkivat Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kuvia ja lauloivat vastustuslauluja. Osa mielenosoittajista otti yhteen poliisin kanssa.

*Lue myös: *

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea varastivat huomion avajaisissa – kättelivät parin metrin päässä vakavasta USA:n Pencestä

Olympiakisojen avajaisissa erikoinen ongelma: Kuinka lähekkäin Yhdysvaltain varapresidentti ja Kim Jong-unin sisko voidaan laittaa istumaan

Seuraa Pyeongchangin talviolympialaisia, suoria lähetyksiä ja kisauutisia osoitteessa yle.fi/olympialaiset.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi