1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saudi-Arabia

Saudi-Arabia voi lieventää naisten pukeutumisvaatimuksia – kaiken peittävä abaya ei olisi enää pakollinen?

Naisten elämää on säädelty tiukasti Saudi-Arabiassa. Viime vuosina sääntöjä on hieman löyhennetty.

Tammikuussa saudinaiset pääsivät ensi kertaa jalkapallo-otteluun. Kuva: EPA

Uskonnollinen poliisi vahtii tiukasti naisten pukeutumista Saudi-Arabiassa. Maassa on vallalla vanhanaikainen islaminuskon tulkinta, joka edellyttää naisilta hyvin pidättyvää pukeutumista.

Käytännössä tämä on merkinnyt, että naisten on muiden vaatteidensa päällä käytettävä abaya-kaapua, joka peittää koko vartalon kaulasta varpaisiin. Kuten musliminaiset yleensä, saudinaisetkin peittävät hiuksensa . Lisäksi Saudi-Arabiassa käytetään yleisesti myös kasvot peittävää vaatetta.

Tiukka pukukoodi saattaa nyt olla lieventymässä. Saudi-Arabian uskonoppineiden neuvostoon kuuluva sheikki Abdullah al-Mutlaq sanoi omassa televisio-ohjelmassaan, että maan pukeutumissäädöksiä voitaisiin lieventää.

Hän painotti, että naisten olisi edelleen pukeuduttava säädyllisesti, mutta abaya ei ehkä olisi enää pakollinen.

– Muslimimaailman uskovaisista naisista yli 90 prosenttia ei käytä abayaa. Ei meidänkään pitäisi pakottaa ihmisiä käyttämään sitä, hän pohdiskeli.

Saudi-Arabian laki perustuu suurelta osin uskonoppineiden neuvoston antamiin tulkintoihin islamin säännöistä. Neuvoston jäsenet nimittää maan hallitus.

Saudi-Arabia on viime vuosina lieventänyt vähitellen naisiin kohdistuvia määräyksiä, kun hallitus pyrkii modernisoimaan maata. Viime kuussa naiset pääsivät ensi kertaa jalkapallokatsomoihin. Ensi kesänä he saavat oikeuden ajaa autoa.

Myös abayoiden käyttö on muuttunut. Perinteisesti kaavut ovat olleet mustia, mutta nyt kaupunkien katukuvaan on ilmestynyt värikkäitä, esimerkiksi sinisiä tai vaaleanpunaisia abayoita. Eräät naiset käyttävät myös kannattamansa jalkapallojoukkueen värien mukaisia abayoita.

Määräystä, joka vaatii peittämään hiukset, ei olla lieventämässä.

Monet naisten olojen vapauttamista vaativat aktivistit ovat myös harmissaan vaatimuksesta, jonka mukaan saudinaisen on saatava miespuolisen huoltajan hyväksyntä, jos hän haluaa opiskella tai matkustaa ulkomaille.