Sade yllätti rutikuivan Etelä-Afrikan – asukkaat varastoivat sadevettä koko yön

Sade lykkäsi arviota veden loppumisesta Kapkaupungissa yhdellä kuukaudella.

Theewaterskloofin padolla vesi on päässyt hälyttävän alhaiselle tasolle 23. tammikuuta pitkä kuivuuden takia. Kuva: Nic Bothma / EPA

Koko eteläinen Afrikka on kärsinyt yli kolme vuotta äärimmäisen niukoista sateista. Lauantain-vastaisena yönä hajanainen sadealue saapui kuitenkin alueelle ja sai asukkaat riemastumaan, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Kapkaupungissa satoi kahdeksan milliä, eli jokainen neliömetri maanpinnasta sai kahdeksan litraa vettä.

Kapkaupungin juomavesi on ollut loppumaisillaan ja viranomaiset ovat viime kuukausina yrittäneet arvioida, milloin koittaa "Day Zero", eli asukkaiden putkistoihin ei syötetä vettä enää lainkaan, vaan vetää saisi enää tiukasti säännöstellyistä vedenjakelupisteistä. Viimeisin arvio on ollut huhtikuussa, mutta sateen ansiosta päivä lykkääntyi toukokuulle.

Sade saikin monet asukkaat ryntäämään ulkosalle nauttimaan raikastuneesta ilmasta ja tuntemaan kaivatut pisarat ihollaan.

Kaupungissa alkoi myös vimmattu veden varastoiminen. Monet alkoivat myös siivota ja vetivät vessansa, mihin ei välttämättä ole ollut tähän saakka vettä. Eteläafrikkalaisen Enca.com-uutissivuston uutinen (siirryt toiseen palveluun)

Kaupungissa on voimassa veden säännöstely. Kukin asukas saa käyttää vettä enintään 50 litraa vuorokaudessa. Tämä merkitsee käytännössä yhtä hyvin nopeaa suihkua ja yhtä WC:n huuhtelua päivässä. Tällä vedenkäyttötahdilla vettä riittäisi vielä yhteen pyykkikoneelliseen viikossa.

Sadetutkista nähdään, että hajanaisia sateita on ollut liikkeellä Etelä-Afrikan lisäksi myös Sambiassa, Mosambikissa ja Zimbabwessa.