1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Egypti

Egyptissä suuroperaatio terroristien nujertamiseksi – iskuja ilmasta, maavoimilla ja Suezin kanavalla

Presidentti al-Sisi yrittää rauhoittaa maan levottomat syrjäseudut ennen maaliskuun presidentinvaaleja.

Egyptin armeijan panssaroitu ajoneuvo asemissa Suezin kanavan lähellä. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Egyptin asevoimat aloittivat eilen lauantaina suuren operaation islamistimilitanttien nujertamiseksi.

Toiminnan pääpaino on Siinain niemimaan pohjois- ja keskiosissa, mutta sotilastoimia on tehty myös Niilin suistossa ja Egyptin läntisessä autiomaassa. Libyan rajalla.

Maavoimien erikoisjoukot yhdessä poliisin kanssa tekevät ratsioita militanttien suojapaikkoihin. Ilmavoimat on pommittanut heidän asevarastojaan ja logistiikkakeskuksiaan, asevoimat kertoo. Suezin kanavan toimintaa valvotaan tehostetusti rajavartioston ja laivaston voimin.

Savupilvi Egyptin puolella rajaa kuvattuna Rafafista, Gazasta 10. helmikuuta. Egypti sulki rajansa Gazaan kun egyptin asevoimat aloittivat eilen lauantaina suuren operaation islamistimilitanttien nujertamiseksi. Kuva: Said Khatib / AFP

Siinailla kaikki koulut on määrätty pidettäviksi suljettuina, kunnes toisin käsketään.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi määräsi marraskuussa, että islamistikapinalliset on nujerrettava kolmessa kuukaudessa. Määräystä edelsi 300 kuolonuhria vaatinut terrori-isku moskeijaan.

Islamilaiset kapinalliset ovat tehneet iskuja erityisesti asevoimia vastaan vuodesta 2013 lähtien. Tuolloin armeija kukisti vallankumousliikkeen, joka nosti valtaan Muslimiveljeskunnan. Al-Sisi oli tuolloin armeijan komentaja.

Egyptissä järjestetään presidentinvaalit maaliskuussa. Al-Sisin uskotaan helposti voittavan vaalit, sillä kaikki häntä vakavasti uhkaavat ehdokkaat on poistettu kisasta.